Zomerse warme dagen vragen voor lichte en vooral super simpele receptjes zonder uren boven je warme kookpotten te moeten staan. Deze salade met krokante halloumi en watermeloen is een perfect voorbeeld van zo’n perfect licht zomers receptje. Een receptje dat naar mijn mening echt zomer uitstraalt, alleen al omwille van de watermeloen. Watermeloen is zoiets typisch van de zomer, iets waar de hubby zot van is!
Met deze salade kan je weer alle kanten op, ik serveerde het als een vegetarische maaltijd voor mezelf. Voor de hubby serveerde ik er nog een stukje vlees bij. Maar je kan deze salade ook perfect serveren als bijgerecht bij een barbecue, de krokante halloumi kan je ook heel kort op de BBQ bakken (snij dan geen al te dunne plakjes halloumi).
Hoe die halloumi krokant wordt? Wel heel simpel, door het sesamkorstje.
De halloumi wordt eerst even gemarineerd in wat sojasaus en honing om daarna door de bloem, maizena papje en sesamzaadjes gehaald te worden.
Ingredienten (4 personen)
- 500gr halloumi
- 40ml sojasaus
- 2el honing of maple syrup
- 1el citroensap
- 150gr speltbloem (of andere bloem)
- 2el maizena
- sesamzaadjes (ik gebruikte een mix van witte en zwarte)
- 1/2 watermeloen
- 2 avocado’s
- Pesto (zie recept)
- Optioneel : griekse yoghurt
- Peper en zout
- Sesamolie (of gewone olie/olijfolie)
Bereidingswijze
Begin met het marineren van de halloumi.
Meng daarvoor de sojasaus met de honing en 1el citroensap in een ruime kom/bord. Klop een beetje los. Snij de halloumi in plakjes (snij ze niet al te dun). Leg de halloumi in de marinade voor ongeveer 30min of langer. Draai na 15min de plakjes om.
Ondertussen kan je de watermeloen in blokjes snijden. Probeer de pitjes te verwijderen maar hoeft niet.
Maak de pesto.
Zet alvast 3 kommetjes klaar.
Kom 1 speltbloem
Kom 2 maizena mengen met ongeveer 70ml water
Kom 3 sesamzaadjes met een snuifje zout.
Haal een gemarineerd plakje halloumi eerst helemaal door de bloem, gevolgd door het kommetje met het papje van maizena en haal als laatste door de sesamzaadjes. Het plakjes halloumi moet helemaal bedekt zijn met de sesamzaadjes.
Doe hetzelfde met de overige plakjes.
Verhit een pan met sesamolie (of olijfolie) en bak de halloumi mooi goudbruin aan, aan beide kanten (ongeveer 3 a 4min per kant).
Serveer de krokante halloumi met de watermeloen, wat pesto, plakjes avocado, eventueel wat griekse yoghurt en sla/kiemen.
Smakelijk