Deze ovenschotel met kip en prei is weer eens het perfecte bewijs dat koken met restjes vaak de lekkerste receptjes oplevert. Gewoon soms even je voorraadkast, ijskast en/of diepvries opentrekken en kijken welke schatten daar nog liggen. Bij mij is dat vooral in de diepvries waar er wat chaos heerst met. Er lonkten 2 volle zakken Pomme duchesse naar mij om er creatief mee aan de slag te gaan. Met als resultaat deze heerlijk makkelijke ovenschotel die meteen een schot in de roos was hier thuis. Eenvoudig, weinig werk, geen resem aan ingrediënten, niet veel afwas en gewoon zalig lekker. Meer hoeft dat toch niet te zijn!
Dit is trouwens een receptje waar je zelf nog verder creatief mee aan de slag kan gaan. Gewoon even kijken wat er in huis is. Je zou nog meer groentjes kunnen toevoegen zoals gekookte broccoli of bloemkool. De kip kan je vervangen door kalkoen of kalfsvlees, zelf vis zou ook prima kunnen lukken. Geen Pommes duchesse in de diepvries, je zou eventueel ook diepvries kroketten kunnen gebruiken.
Hoe maken we deze Ovenschotel met kip en prei?
Begin met het snijwerk. Snij de kipfilets in kleine blokjes. Was de preien en hak fijn. Maak de champignons proper en hak fijn. Pel een sjalot en hak eveneens fijn.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en bak hierin de blokjes kip mooi goudbruin rondom en bijna gaar binnenin. Schep ze dan uit de pot. Doe in dezelfde stoofpot de prei, champignons en sjalot. Voeg eventueel opnieuw wat olijfolie toe. Stoof hierin de groentjes aan tot deze mooi zacht zijn. Roer regelmatig. Strooi er vervolgens bloem over, roer goed tot een droge massa en laat een minuutje mee bakken. Verkruimel er een bouillonblokje over en giet er de melk bij. Breng zachtjes en al roerend aan de kook. Laat dit al roerend indikken en haal dan van het vuur. Voeg de blokjes kip toe samen met wat citroensap, peper en zout.
TIP! Tot hier kan je alles al makkelijk een dag op voorhand maken.
Schep dit mengsel in een ovenschaal en verdeel er diepvries Pommes duchesse over. Bak in de oven voor zo’n 20min tot de aardappeltjes mooi goudbruin gebakken zijn.
Ovenschotel met kip en prei
Ingrediënten
- 3 kipfilets
- 2 preien
- 200 gr champignons
- 1 sjalot
- 2 el bloem
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 250 ml melk
- 1/2 citroen (sap)
- pommes duchesse aardappelen (diepvries)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het snijwerk.Snij de kip in kleine blokjesWas de preien en hak fijn. Maak de champignons proper en hak in kleine blokjes.Pel de sjalot en hak fijn.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin rondom en bijna gaar binnenin. Omdat dit kleine stukjes zijn, duurt dit niet te lang. Schep de stukjes kip uit de stoofpot en zet even opzij.Voeg de prei, champignons en sjalot toe aan dezelfde stoofpot. Voeg eventueel opnieuw wat olijfolie toe maar je hoeft de stoofpot niet eerst proper te maken. Stoof de groenten aan tot de groentjes mooi zacht zijn geworden. Roer regelmatig. Strooi er vervolgens de bloem over. Roer goed, dit zal nu een vrij droog mengsel zijn. Laat dit een minuutje bakken. Verkruimel er dan het bouillonblokje over en giet er de melk bij. Roer goed los en laat zachtjes sudderen in dikken. Probeer wel continu te roeren zoals de bodem niet aanbrandt. Als de saus mooi is ingedikt, haal van het vuur. Voeg de blokjes kip toe samen met het sap van een halve citroen. Meng alvast even. Breng nog verder op smaak met peper en zout. TIP! Tot hier kan je alles al een dag op voorhand doen.
- Schep alles in een ovenschaal en verdeel hierover de diepvries pommes duchesse aardappeltjes. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vervolgens in de oven zodat de aardappeltjes mooi goudbruin kunnen bakken. Serveer dan direct