Lasagne met witloof, savooi en prei

Lasagne met prei, savoi en witloof

Vorige week maandag had ik mijn wekelijkse vrije dag. Deze varieert altijd van week tot week, persoonlijk verkies ik een woensdag of een donderdag zodat mijn week wordt gebroken. Natuurlijk is een maandag of vrijdag ook altijd leuk zodat ik een verlengd weekend heb maar dan moet je nog wel 4 dagen na elkaar werken. Erg he :-)!!
Thuis zijn op een maandag heeft nog wel een voordeel … ik kan namelijk volle bak meal preppen voor de hele week zodat ik ‘s avonds na een werkdag niet al te veel hoef te doen.

Lasagne met prei, savoi en witloof
Op donderdag begin ik mijn weekmenu al samen te stellen voor de week die komt. Aan de hand van dit weekmenu maak ik dan mijn gedetailleerd boodschappenlijstje.
Soms heb ik zo van die weken, dat ik echt geen idee heb waarmee ik mijn weekmenu moet vullen. In dat geval, dan open ik een lijstje met groenten en fruit die momenteel volop in het seizoen zijn. Dat helpt mij iedere keer weer.
Momenteel komen weer stilletjes de wintergroenten piepen zoals pastinaak, kolen, witloof, spruitjes, knolselder …
Mijn oog viel direct op savooikool, iets wat ik heel graag eet maar spijtig genoeg heb ik het zelf nog nooit gemaakt. Gelukkig staat dit regelmatig bij mijn grootmoeder op de zondagmenu.

Ook al eet ik heel graag savooi, de reden waarom ik het nog nooit heb gemaakt, is dat het zo veel snijwerk is en dan zwijg ik nog van al dat gemors op de vloer. Oke, ik zou het mezelf gemakkelijk kunnen maken en een voorgesneden pakje kopen in de supermarkt. Doe ik dat? Nee natuurlijk niet, veel te gemakkelijk toch? 🙂 Persoonlijk vind ik dat de goede smaak dan verloren gaat. Maar op een vrije maandag, wil ik mij gerust storten op zo’n bombastische kool.

Lasagne met prei, savoi en witloof

Zo’n immense kool is natuurlijk veel te groot voor 2 personen. De helft weggooien doe we natuurlijk ook niet.
Je kan een savooikool perfect invriezen om dan later in een stoemp te verwerken. Het enige wat je dient te doen alvorens in te vriezen, is de fijngesneden kool enkele minuutjes koken in water, afgieten, laten afkoelen en dan invriezen. Met de andere helft heb ik een heerlijke winterse lasagne gemaakt waarin ook witloof en prei is verwerkt.

Oh ja, ook nog handig aan deze lasagne … als je maar met tweetjes thuis bent dan kan je er 2 dagen van eten.

Ingrediënten vulling

 • 1/2 savooikool
 • 3 stronkjes witloof
 • 3 preien
 • 3 a 4 verse lasagnevellen*
 • geraspte kaas (ongeveer 2 handjes vol)
 • Olijfolie
 • Peper en zout

*hoeveelheid lasagnevellen hangt af van de grootte en vorm van je ovenschaal.

Ingrediënten yoghurtsaus

 • 450gr griekse yoghurt
 • 2 eieren
 • 50gr Parmezaanse kaas (geraspte)
 • 1/2 citroen
 • Peper en zout

Bereidingswijze vulling

Begin met de groentjes te snijden.
Snij de prei ringen.
Verwijder van het witloof eerst het harde gedeelte en snij dan in reepjes.
Verwijder van de savooibladeren de harde witte kern en snij de bladeren in reepjes. Kook de reepjes savooi eerst al 4min voor in gezouten water. Giet af en laat even uitlekken.

Elke groente moet nu apart worden aangestoofd. Maar doe dit 1 voor 1 en gebruik steeds dezelfe pan of stoofpot
Verhit in een pan of stoofpot een goede scheut olijfolie en stoof hierin het witloof aan, tot het zacht is maar laat niet bruin worden (ongeveer 7 a 8min). Roer regelmatig en kruid met peper en zout.
Schep het witloof uit de pan, doe dit op een bord of kom en zet opzij.
Doe hetzelfde voor de prei, verhit terug een beetje olijfolie in dezelfde pan/stoofpot, kruid met peper en zout. Stoof de prei ongeveer 5min aan. Schep uit de pan en doe op een bord of kom en zet ook opzij.
Als laastste bak je de voorgekookte savooikool in dezelfde pan met een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout. Bak de kool ongeveer 5min. Roer regelmatig. Haal van het vuur en zet even opzij.

Bereidingswijze yoghurtsaus

Breek de eieren en kluts los.
Voeg hierbij de griekse yoghurt en de Parmezaanse kaas. Roer goed los tot een homogene massa.
Breng de saus op smaak met een beetje citroensap, peper en zout

Bereidingswijze afwerking

Verwarm de oven voor op 1

Bedek de bodem van de ovenschaal met een lasagnevel.
Schep hierop de gebakken prei. Lepel hierover ongeveer 4el van de yoghurtsaus en spreid een beetje uit.
Bedek de laag prei met een lasagnevel.
Schep en verdeel nu de gebakken savooikool in de schaal. Lepel hier terug ongeveer 4el yoghurtsaus over en spreid een beetje uit.
Bedek de laag savooikool met een lasagnevel.
Schep als laatste het gestoof witloof in de schaal en verdeel. Giet de rest van de saus over het witloof en zorg dat het witloof helemaal bedekt is.
Strooi hierover ongeveer 2 handjes vol geraspte kaas

Bak de lasagne ongeveer 30min in de oven op 180 graden.

**

Haal uit de oven en serveer direct

Smakelijk!

Lasagne met prei, savoi en witloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.