Vrijdag, dat is visdag. Een feestelijke visdag vandaag met dit recept voor kabeljauw met bloemkool want Kerst komt er aan! Kabeljauw met bloemkool dat klinkt vrij alledaags, denken jullie misschien. Wel dat is dit receptje zeker niet. De bloemkool wordt op 2 wijzen verwerkt in dit gerechtje. Helemaal onderaan een smeuige crème van bloemkool met daarop een trendy “bloemkoolrijst” en een heerlijk stukje kabeljauw dat perfect past bij de bloemkool.
Ga eens voor vis
Tijdens de kerstperiode wordt er vaak vlees meer bepaald wild voorgeschoteld als hoofdgerecht, wel waarom eens niet kiezen voor een stukje vis. Een vers stukje vis, in dit geval een stukje kabeljauw lekker crunchy gemaakt met geschaafde amandelen. Je zet hem 10min in de oven en klaar is ie! Je hebt er amper werk mee en een stukje kabeljauw lust nu eenmaal iedereen.
2x bloemkool
En wat past er beter bij een stukje vis dan bloemkool. Geen bloemkool in witte saus zoals iedereen ze kent … wel in een smeuige crème en bloemkoolrijst. Twee bereidingen die je op voorhand al maken.
Ingrediënten ( 4 personen)
- 2 bloemkolen
- 1 aardappel
- 100gr ricotta
- 50ml melk
- 2 tomaten
- 1 komkommer
- 2 lente-uitjes
- 2el peterselie (fijngehakt)
- 2el bieslook (fijngehakt)
- 100gr pijnboompitten (geroosterd)
- 4 kabeljauwfilets
- 50gr amandelschaafsel
- Peper en zout
- 30ml limoensap
- 30ml olijfolie + extra
- 1tl honing
Bereidingswijze
Voor de puree.
Schil de aardappel en snij in blokjes.
Snij de eerste bloemkool in roosjes.
Kook de aardappel en bloemkoolroosjes gaar in kokend water met wat zout.
Giet af en stamp tot een gladde puree. Voeg de ricotta, melk, peper en zout toe. Meng nog even goed.
Tip > Dit kan je makkelijk al één dag voordien maken. Vlak voor het serveren hoef je de puree dan nog even op te warmen, voeg nog dan nog wel wat extra melk toe om hem extra smeuig te maken.
Voor de bloemkoolrijst
Snij de tweede bloemkool in roosjes en doe in een blender. Maal tot grove korrels.
Verwijder de zaadjes van de tomaten en snij fijn. Snij ook de komkommer en lente-ui heel fijn.
Meng de bloemkoolrijst met de blokjes tomaat, komkommer en lente-ui. Breng op smaak met peper en zout, fijngehakte peterselie en bieslook en 2el olijfolie.
Meng goed en bewaar koel. (Vlak voor het serveren meng je hieronder nog even de geroosterde pijnboompitten).
Tip > Dit kan je makkelijk al een paar uur op voorhand maken en koel bewaren.
Voor de vinaigrette.
Meng 30ml limoensap met 30ml olijfolie, honing en snuifje zout.
Tip > Dit kan je makkelijk al een paar uur op voorhand maken.
Voor de vis
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de vis op een bakplaat, kruid goed met peper en zout en strooi er het amandelschaafsel over.
Bak de vis zo’n 10min in de oven (afhankelijk van de dikte van de vis).
Als de vis gaar is, serveer direct met de warme bloemkoolpuree, bloemkoolrijst en de vinaigrette.
Smakelijk!