Probeer het maar eens 5x na elkaar te zeggen … Shakshuka, shakshuka, shakshuka, shakshuka … Moeilijk toch?
Maar wat is het nu eigenlijk?
Bij shakshuka worden eieren gepocheerd in tomatensaus met chilipepers, komijn en paprika. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika maar is enorm populair in Israel als ontbijt.
Ondertussen bestaan er al een hoop varianten op dit eiergerechtje waarvan deze groene versie een voorbeeld is. Geen tomatensaus … wel prei, selder, boerenkool, spinazie en natuurlijk mogen de eieren niet ontbreken.
Het maken van deze groene shakshuka is echt “easy peasy” … groentjes snijden, aanstoven en het ei pocheren in het groentemengsel. That’s it!
Als ontbijt hoeft dit niet voor mij (het kan wel) maar als lunch of avondeten is het ideaal! Voor mij is dit een ideale vullende maaltijd, voor mijn vriend bak ik hier nog een stukje vlees bij om iedereen gelukkig te maken.
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 2 preien
- 1 takje selder
- 3 teentjes look
- 1/2 chilipeper
- 100gr boerenkool (fijngesneden)
- 300gr spinazie
- 1/2 tl (gedroogde) oregano
- 1tl komijn
- 40gr feta
- 4 eieren
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Was de prei en snij in ringen.
Snij de selder in kleine blokjes.
Pel de look en hak fijn.
Hak de chilipeper fijn.
Verhit een stoofpot (die eventueel in de oven kan) met een scheutje olijfolie.
Stoof hierin de prei en selder, tot de prei zacht is geworden.
Voeg de fijngehakte look en chilipeper toe en laat 3min meebakken.
Doe hierbij de boerenkool, spinazie, komijn en oregano. Kruid met peper en zout.
Verwarm de oven ondertussen op 190graden
Als de spinazie is gekrompen dan kan je eventueel de groentjes over 4 ovenschaaltjes verdelen. Maak een klein kuiltje in het groentemengsel en giet hierin voorzichtig het ei. Verkruimel hierover een beetje feta
Bak de shakshuka ongeveer 10min in de oven tot het ei mooi is gestold.
Serveer direct met een stukje brood of eventueel met een stukje vlees.
Smakelijk