Ik kan mij geen beter begin van de nieuwe week inbeelden dan met dit Grieks gehaktbrood. Gehaktbrood is gewoon al yum, heel yum als je het mij vraagt. Voor mij persoonlijk één van de lekkerste gerechtjes dat er bestaat. Gewoon omdat ik super graag gehakt eet … ja naast de titel “miss havermout”, #coffeeaddict en “baking lover” kan je me ook wel het “gehakt monster” noemen want ik ben verzot op alles waar gehakt inzit en dus zeker ook een gehaktbrood. Vooral gehaktbrood want dat bestaat bijna puur uit gehakt of met enkele toevoegingen waardoor het nog dat tikkeltje lekkerder wordt.
In dit Griekse gehaktbrood kan je naast het gehakt ook feta, geroosterde paprika, spinazie en oregano terugvinden, enkele typische Griekse ingredienten. Heerlijk gewoon en super simpel om te maken, een ideaal doordeweeks gerechtje waar zowel groot als klein van zullen smullen!
En wat eten we erbij? Je kan voor simpele gekookte patatjes kiezen, gekookt rijst of couscous. Ik maakte er een simpele quinoa salade bij met wat blokjes komkommer, geroosterde paprika en feta.
Ingrediënten (4 personen)
- 600gr gehakt*
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 200gr spinazie
- 100gr feta
- 3 stuks geroosterde paprika (bokaal)
- 1 ei
- 30gr paneermeel/panko
- 35gr pijnboompitten (geroosterd)
- 1tl oregano (gedroogd)
- 1/2tl tijm (gedroogd)
- 1el peterselie (fijngehakt)
- Peper en zout
- Olijfolie/margarine/boter
*Ik koos voor gemengd gehakt maar je kan ook kipgehakt gebruiken.
Bereidingswijze
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan of stoofpot met een scheut olijfolie of margarine/boter en stoof hierin de sjalot eerst mooi glazig; Voeg dan de look en spinazie toe en laat even meebakken zodat dat spinazie kan slinken. Roer regelmatig.
Als de spinazie helemaal geslonken is, haal van het vuur en laat even afkoelen.
Snij ondertussen de geroosterde paprika in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Meng het gehakt met de stukjes geroosterde paprika, het ei, paneermeel, paneermeel, oregano, tijm, peterselie, het afgekoelde spinaziemengsel, peper en zout. Meng goed en voeg op het laatste verkruimelde feta toe. Meng nog even goed. Als het gehakt iets te nat aanvoelt, voeg dan nog wat paneermeel toe.
Vorm een gehaktbroodje van het mengsel en leg in een ingevette ovenschaal.
Bak het gehaktbrood mooi goudbruin en gaar in de oven in ongeveer 40 min.
Haal uit de oven en serveer direct!
Serveertip > Kook wat quinoa, giet af en laat afkoelen. Meng met wat blokjes komkommer, geroosterde paprika en feta.
Smakelijk!