De term vergeten groente is iets wat de afgelopen jaren meer en meer wordt gebruikt. Binnenkort mogen ze het woord “vergeten” weglaten, omdat ze dan even bekend zijn als een gewone wortel of selder. Je vindt ze steeds makkelijker in de winkel of op een lokaal groentemarktje.
Vorig jaar heb ik voor het eerst geexperimenteerd met pastinaak en aardpeer, dit jaar wil ik nog meer vergeten groenten gaan uitproberen.
Vergeten groenten zijn niet allemaal moedersmooisten maar laat je daarvan niet afleiden. Een typisch voorbeeld daarvan is rammenas … een grote dikke zwarte knol … ik heb al mooiere groenten gezien 🙂
In het engels wordt deze knol “black radish” genoemd, vertaald zwarte radijs. Ik dacht van … radijsjes dat lust ik wel dus ben ik de uitdaging aangegaan om met deze bombastische knol iets te maken.
Bij het schillen van de rammenas, vond ik de geur heel hard lijken op radijsjes. De smaak daarentegen gaat eerder richtig witte kool of bloemkool. Als je deze bekende groenten graag eet, dan vind je de onbekende rammenas gegarandeerd ook lekker.
Via Pinterest had ik een receptje gevonden waarin ze dun gesneden rammenas in de oven roosteren, dat leek me wel eens leuk om te doen. En om het gerechtje nog een extra herfstig en zoete toetst te geven, heb ik druiven toegevoegd die ook in de oven zijn geroosterd.
Ingrediënten
- 400gr bulgur
- 1 rammenas
- 250gr blauwe druiven
- 2 sjalotten
- 1el mosterd (graanmosterd)
- 1 citroen (zeste + sap)
- peper en zout
- olijfolie
- Optioneel > een bosjes krulpeterselie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een ovenschaal met een vel bakpapier.
Schil de rammenas en snij de groente in heel dunne schijfjes (met een mandoline gaat dit makkelijk)
Leg de schijfjes op het bakpapier, bestrijk met een beetje olijfolie en strooi hierover een beetje grof zeezout.
Leg over de schijfjes rammenas terug een vel bakpapier en plaats hierop een zware ovenschaal zodat ze mooi plat worden geroosterd.
Bak de schijfjes 10min in de oven.
*
Haal de schaal uit de oven. Draai de schijfjes rammenas om en beleg terug met het vel bakpier en de zware ovenschaal. Rooster nog eens 7 a 8 min.
**
Haal uit de oven en leg de schijfjes even opzij
Terwijl de rammenas aan het roosteren is, kan je de bulgur bereiden zoals op de verpakking staat.
Snij de druiven in plakjes.
Doe de plakjes in een kommetje, voeg hierbij 1/2tl citroenzeste en 2el olijfolie. Meng voorzichtig.
Als rammenas geroosterd is, laat de oven op 200 graden staan.
Rooster de druiven in de oven op een vel bakpapier voor ongeveer 10min.
***
Haal uit de druiven uit de oven en zet even opzij.
Tijdens het roosteren van de druiven, kan je de sjalot aanstoven.
Pel daarvoor eerst de sjalot en hak fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie. Bak hierin de sjalot even aan. Zet het vuur daarna lager en laat de sjalot zachtjes bakken tot hij mooi glazig en een beetje gekarameliseerd is. Roer regelmatig.
Meng ondertussen de mosterd met 1/2tl citroenzeste, 1el citroensap en 3el olijfolie.
Hak eventueel de peterselie fijn.
****
Doe de gebakken sjalot en de dressing bij de gekookte bulgur en roer even goed door. Breng eventueel nog even op smaak met peper en zout.
Schep de bulgur op de borden en werk deze af met de schijfjes geroosterde rammenas en druiven.
Strooi hierover een beetje fijngehakte peterselie
Laat het smaken!