La Bella Italia in een salade en op ons bord.
Voor al wie z’n vakantieplannen in het water heeft zien vallen (zoals de onze) vind ik toch dat wij wat zuiderse vibes op ons bord verdienen. Zuiderse vibes in de vorm van deze Italiaanse antipasti salade. Wederom een super veelzijdig gerechtje dat je gewoon doordeweeks op tafel kan toveren met al dan niet een extra stukje vlees of vis of we houden het gewoon vegetarisch. Of als we de BBQ nog eens aansteken dan kan je hem ook als bijgerecht serveren. En heb je nog wat overschot dan nemen we die toch de volgende dag mee als lunch.
Een zalige super easy salade die het gewoon allemaal heeft … groentjes, 2 soorten vlees (salami & Serrano), mozzarella, wat crunchy pijnboompitten, kruiden en een zalig smaakvolle dressing. Zomerse simpelheid in een salade!
Ingrediënten (4 personen)
- 450gr pasta
- 40ml rode wijnazijn
- 1 sjalot (fijngehakt)
- 1kl tijm
- Zeste van 1 citroen (fijn geraspt)
- 25gr Parmezaanse kaas (fijn gerapst)
- Snuifje chilivlokken
- handvol blaadjes basilicum
- 1 venkel
- 1 gele paprika
- 100gr gedroogde tomaatjes
- 75gr Italiaanse salami (fijngesneden)
- 100gr serrano ham (of andere gedroogde ham)
- 150gr mozzarella (ik gebruikte de kleine bolletjes)
- 2 handjes geroosterde pijnboompitten
- Peper en zout
- Olijfolie
- Optioneel : een bokaaltje artisjok & balsamico crème
Bereidingswijze
Begin met de pasta gaar te koken.
Meng ondertussen de rode wijnazijn, fijngehakte sjalot, tijm, zeste van citroen, Parmezaanse kaas, chilivlokken, 3el olijfolie en snuifje zout. Zet de dressing even opzij.
Hak de basilicum fijn.
Snij de venkel en paprika in heel dunne plakjes.
Giet de pasta af en meng met de dressing.
Laat volledig afkoelen.
Voeg dan de fijngehakte basilicum, venkel, paprika en gedroogde tomaatjes (en eventueel artisjok als je deze gebruikt). Proef en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout.
Doe de salade in een ruime kom.
Werk af met salami, gedroogde ham, mozzarella en de geroosterde pijnboompitten (en eventueel de balsamico crème).
Smakelijk!