Falafel wafels met hummus … een feestelijk origineel hapje dat je ook perfect kan transformeren in een voorgerecht. Falafel en hummus, twee gerechten die de laatste jaren enorm populair zijn geworden, ook ik ben er helemaal van in de ban alleja ik ben helemaal verzot op de Midden-Oosterse keuken. En met de feestdagen die nu echt wel voor de deur staan, leek het mij wel leuk om beide lekkernijen in een feestelijk hapje te gieten
We kennen falafel allemaal in de vorm van balletjes, wel ik haalde mijn wafelijzer boven om er falafel wafels van te maken. Ja, met een wafelijzer kan je meer dan gewone Brusselse of Luikse wafels mee maken. Ik maakte heel kleine wafeltjes maar je kan ze ook groter maken en ze serveren als voorgerecht. Op dat cute wafeltje komt dan een schepje homemade hummus, ik koos voor een gewone traditionele hummus, en dan afwerken met wat groentjes of granaatappelpitjes.
Resultaat is een lekker, origineel en smaakvol hapje
Ingrediënten falafel wafeltjes
- 200gr gedroogde kikkererwten
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1/2tl gember (geraspt)
- 1/2tl komijnpoeder
- 1/2tl korianderpoeder
- 2el fijngehakte peterselie
- 2el (spelt)bloem
- 1/2tl bakpoeder
- Peper en zout
- Olie
Ingrediënten hummus
- 400gr kikkererwten (uit blik – afgespoeld en uitgelekt)
- 1 teentje look
- 4el griekse yoghurt (of tahini)
- 50ml olijfolie
- Snuifje komijnpoeder
- Citroen
- Peper en zout
- Olijven
- Granaatappelpitten
- Komkommer – Kerstomaten
Bereidingswijze
Voor de falafel wafeltjes
Doe de gedroogde kikkererwten in een ruime kom en schenk er koud water over zodat ze goed onderstaan. Laat de kikkererwten minstens 12h weken (dit kan je dus de avond ervoor al doen).
*
Giet de geweekte kikkererwten af en laat goed uitlekken.
Pel de sjalot en hak grof.
Pel het teentje look en hak grof.
Doe de uitgelekte kikkererwten in een blender samen met de sjalot en look. Maal fijn, je zal af en toe de zijkanten moeten los schrapen.
Voeg de gember, komijnpoeder, korianderpoeder, peterselie, bloem, bakpoeder, peper en een royale snuif zout bij de kikkererwten. Kruid echt voldoende anders gaan ze veel te flauw te zijn. Mix nog even tot een gladde massa. Laat minstens 1h (of langer) opstijven in de koelkast.
*
Vet een wafelijzer dan wat in met olie en bak er kleine falafel wafeltjes van.
Als de wafeltjes zouden plakken, voeg dan nog een beetje bloem toe aan het deeg.
Tip > Je kan de wafeltjes al een uurtje op voorhand bakken en vlak voor het serveren nog even kort opwarmen in de oven of in een droge pan.
Voor de hummus
Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, komijnpoeder, olijfolie, griekse yoghurt (of tahini), een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde hummus.
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.
> Tip : De hummus kan je makkelijk al een dag op voorhand maken.
Lepel op elk wafeltje wat hummus en werk af met blokjes komkommer, kerstomaten en granaatappelpitjes. Of je kan ook alles apart serveren zodat je gasten de wafeltjes zelf kunnen beleggen.
Smakelijk!