Zijn ze niet schattig deze Tartelettes met bloedsinaasappel curd? Niet alleen schattig maar ook super lekker, fris en makkelijk om te maken. Je maakt ze in de voormiddag en in de namiddag kan je er rustig van genieten met een dampende kop koffie of thee. Ik noem dat een klein “genietmomentje”! Deze kleine taartjes zijn trouwens een leuk alternatief op de bekende lemon curd taartjes. De citroenen vervangen we door die prachtige bloedsinaasappelen die nu volop in het seizoen zijn.
Voor wie “curd” nog iets onbekend is … laat met het even snel en eenvoudig uitleggen đ. Het is eigenlijk een pudding, zoals wij onze vanillepudding hebben. Enkel wordt de melk vervangen door het sap van bloedsinaasappelen in dit geval. Heel bekend is lemon curd, gemaakt van citroensap. Als je de basis kent van deze Engelse pudding, dan kan je daar volop mee gaan spelen.
Hoe maken we deze Tartelettes met bloedsinaasappel curd?
Als je zelf je pùte sucrée wenst te maken, dan dien je dit eerst te maken. Is totaal niet moelijk. Gewoon dit receptje volgen en succes gegarandeerd! Of je kan ook voor taartdeeg van de winkel kiezen. Bekleed je kleine taartvormpjes met het deeg, laat ze nog kort opstijven in de koelkast of diepvries. Bak ze vervolgens blind (met bakpapier en vulling zoals bakbonen of linzen) in de oven. De laatste 5min verwijder je voorzichtig het bakpapier en de vulling en bak zo nog even zodat het deeg mooi goudbruin kan kleuren. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Doe het sap van bloedsinaasappel, citroensap, vanillesuiker en eitjes in de kleinere kookpot of kom. Roer dit alvast even los en zet dan bovenop de kom met warm water. Al roerend ga je dit curd laten indikken. Reken er toch op dat dit zo’n 8min kan duren. Eerst zal de suiker smelten. Vervolgens zal je een lange tijd alleen maar schuim zien (komt van het roeren). Op het laatste zal dit schuim wegtrekken en zal de curd beginnen indikken. Deze zou de textuur van yoghurt moeten hebben. Haal dan van het vuur en voeg blokjes boter (op kamertemperatuur) toe. Roer goed zodat deze kan smelten.
TIP! Heb je een keukenthermometer, dan zou de curd 85 graden moeten aangeven. Dan is ie goed.
Laat de curd zo 10min op kamertemperatuur staan. Vul er vervolgens de afgekoelde taartvormpjes mee. Zet voor minstens 1h in de koelkast. De curd zal niet volledig vast worden maar nog ietwat smeuĂŻg zijn.
TIP! Je zal nog wat curd overhebben. Deze kan je gewoon bewaren in een afgesloten potje in de koelkast. Je kan deze nog serveren bij pannenkoeken of wafels.
Tartelettes met bloedsinaasappel curd
Equipment
- 6 kleine taartvormpjes of gebruik 1 grote taartvorm (+/- 20cm)
Ingrediënten
- 1 portie pùte sucrée (*)
- 85 gr sap van bloedsinaasappel
- 15 gr citroensap
- 1 zakje vanillesuiker (= 8gr)
- 80 gr suiker
- 2 eieren
- 110 gr boter (op kamertemperatuur)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Bekleed de tartelette vormpjes met het deeg. Duw stees goed aan in de randjes, snij het overtollige deeg weg. Eventueel kan je nog wat extra kleine vormpjes (rondjes, bloemetjes, …) uitsnijden om de taartjes te decoreren. Zet de vormpjes nog zo'n 20min in de koelkast of diepvries om op te stijven en bak het deeg dan blind (met bakpapier en vulling zoals bakbonen of linzen). De laatste 5min verwijder je voorzichtig de vulling en het bakpapier en bak zo nog even tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.Haal uit de oven. Laat ze eerst zo'n 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig. Laat zo verder volledig afkoelen.
- Voor de curd. We gaan deze garen au bain-marie garen dus heb je 2 kookpotten nodig. Een iets grotere voor het water, de tweede moet je hierop of in kunnen zetten zonder dat deze het water kan raken. Breng alvast water aan de kook in de iets grotere kookpot. Vul deze dus niet volledig.In het kleinere kookpotje doe je het sap van de bloedsinaasappel, citroensap, vanillesuiker, gewone suiker en de eitjes. Roer dit goed los. Zet dit kleinere kookpotje in of op de grotere kookpot met kokend water. Al roerend ga je de curd laten indikken. Reken toch op zo'n 7 a 8min alvorens ie gaar is. In het begin zal het redelijk schuimen maar als de curd bijna klaar is zal dat schuim verdwijnen. Als de curd de textuur van yoghurt krijgt dan is ie klaar. Haal dan van het vuur, als ie te warm wordt kan hij gaan schiften. Voeg dan de boter in kleine stukjes toe en roer goed zodat deze kan smelten.TIP! Heb je een keukenthermometer, dan zou de curd 85 graden moeten aangeven.
- Laat de curd zo 10min op kamertemperatuur staan. Vul dan er dan je taartvormpjes mee en zet voor minstens 1h in de koelkast. Deze curd zal niet super vast worden bij het opstijven maar nog zo lekker smeuig.Serveer de taartjesSmakelijk
Notities
Maak je het deeg zelf, hiermee zou zo’n 6 kleine vormpjes kunnen bekleden ofwel 1 grotere taartvorm van zo’n 20cm