Ga terug
Deze Tartelettes met bloedsinaasappel curd zijn een lekker fris gebakje ideaal voor bij de koffie of thee. Ze zijn super makkelijk en snel te maken. Voor de curd gebruiken we het sap van bloedsinaasappelen. Natuurlijk zou je ze ook kunnen vullen met een lemon curd.

Tartelettes met bloedsinaasappel curd

Deze Tartelettes met bloedsinaasappel curd zijn een lekker fris gebakje ideaal voor bij de koffie of thee. Ze zijn super makkelijk en snel te maken. Voor de curd gebruiken we het sap van bloedsinaasappelen. Natuurlijk zou je ze ook kunnen vullen met een lemon curd.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 6 kleine taartvormpjes of gebruik 1 grote taartvorm (+/- 20cm)

Ingrediënten
  

  • 1 portie pâte sucrée (*)
  • 85 gr sap van bloedsinaasappel
  • 15 gr citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker (= 8gr)
  • 80 gr suiker
  • 2 eieren
  • 110 gr boter (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed de tartelette vormpjes met het deeg. Duw stees goed aan in de randjes, snij het overtollige deeg weg. Eventueel kan je nog wat extra kleine vormpjes (rondjes, bloemetjes, ...) uitsnijden om de taartjes te decoreren.
    Zet de vormpjes nog zo'n 20min in de koelkast of diepvries om op te stijven en bak het deeg dan blind (met bakpapier en vulling zoals bakbonen of linzen). De laatste 5min verwijder je voorzichtig de vulling en het bakpapier en bak zo nog even tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.
    Haal uit de oven. Laat ze eerst zo'n 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig. Laat zo verder volledig afkoelen.
  • Voor de curd. We gaan deze garen au bain-marie garen dus heb je 2 kookpotten nodig. Een iets grotere voor het water, de tweede moet je hierop of in kunnen zetten zonder dat deze het water kan raken.
    Breng alvast water aan de kook in de iets grotere kookpot. Vul deze dus niet volledig.
    In het kleinere kookpotje doe je het sap van de bloedsinaasappel, citroensap, vanillesuiker, gewone suiker en de eitjes. Roer dit goed los.
    Zet dit kleinere kookpotje in of op de grotere kookpot met kokend water. Al roerend ga je de curd laten indikken. Reken toch op zo'n 7 a 8min alvorens ie gaar is. In het begin zal het redelijk schuimen maar als de curd bijna klaar is zal dat schuim verdwijnen. Als de curd de textuur van yoghurt krijgt dan is ie klaar. Haal dan van het vuur, als ie te warm wordt kan hij gaan schiften. Voeg dan de boter in kleine stukjes toe en roer goed zodat deze kan smelten.
    TIP! Heb je een keukenthermometer, dan zou de curd 85 graden moeten aangeven.
  • Laat de curd zo 10min op kamertemperatuur staan. Vul dan er dan je taartvormpjes mee en zet voor minstens 1h in de koelkast.
    Deze curd zal niet super vast worden bij het opstijven maar nog zo lekker smeuig.
    Serveer de taartjes
    Smakelijk

Notities

(*) klik hier voor het recept van zelfgemaakte pâte sucrée of ga voor taartdeeg van de supermarkt
Maak je het deeg zelf, hiermee zou zo'n 6 kleine vormpjes kunnen bekleden ofwel 1 grotere taartvorm van zo'n 20cm
Trefwoord bakken, bloedsinaasappel, taartjes, tartelette, voor bij de koffie