De lente is het seizoen van aardbeien
Tijdens de zomer smullen we volop van verse bessen.
De herfst is alom bekend voor appels en peren
En dan heb je nog winter waarin we volop kunnen genieten van tropisch fruit en citrus.
Bij citrus denk ik direct aan heerlijke lemon curd, cake met pompelmoes, kaastaart met gekarameliseerde sinaasappel … Citrus geeft je dessert altijd die extra frisse toets dat het nodig heeft. Ook in deze taart geeft sinaasappel de “punch” om er een echt heerlijke taart van te maken. En dan nog die zoete meringue er bovenop, dat is echt de “cherry on top”.
Ik heb deze taart ondertussen al een paar keer gemaakt en heb je niet veel tijd dan gebruik je gewoon kruimeldeeg uit de supermarkt. Wil je een beetje uitdaging dan kan je het deeg voor de bodem ook zelf maken met behulp van een foodprocessor.
Ingrediënten taartdeeg
- 200gr patisseriebloem + extra om te bestuiven
- 110gr boter + extra om de vorm in te vetten
- 50gr amandelpoeder/meel
- 80gr poedersuiker
- 1 ei
Ingrediënten vulling
- 3 sinaasappelen
- 50gr boter
- 4 eieren
- 160gr fijne suiker
- 2kl maiszetmeel
Ingrediënten meringue
- 2 eiwitten
- 4 el suiker
> extra nodig = taartvorm 20 a 24cm (het handigst is een taartvorm met losse bodem > te koop bij Dille & Kamille of bol.com)
Bereidingswijze taartbodem
Meng in de keukenrobot/machine de bloem, boter (in blokjes gesneden), amandelmeel en poedersuiker tot een kruimeldeeg. Voeg het ei toe en mix nog even kort tot een mooi samenhangend deeg.
Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en kneed het deeg nog heel even zodat het een mooie bal vormt.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg ongeveer 1h30 a 2h in de koelkast (zodat de boter terug kan opstijven).
Haal na het rusten, het deeg uit de koelkast. Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden.
Vet de taartvorm in met een beetje boter en bepoeder met een beetje bloem.
Bestuif je werkoppervlak en rol het deeg uit tot ongeveer 5mm dikte. Leg het deeg voorzichtig in de taartvorm, druk goed aan en prik het deeg in met een vork.
Nu gaan we het deeg blind bakken. Leg daarvoor een vel bakpapier bovenop de taart en vul met bakparels of rosse muntjes. Bak de taart zo ongeveer 15min (hangt van de oven af). Verwijder dan het bakpapier en bakparels en laat nog 3min bakken zodat hij nog even kan kleuren.
Haal uit de oven en giet de vulling (zie bereidingswijze hieronder) in de taartbodem. Zet terug in de oven en laat ongeveer 20 a 25min bakken.
Haal de taart dan uit de oven en laat zo even afkoelen. Haal de taart dan voorzichtig uit de vorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
Bereidingswijze vulling
Zet alle afgemeten ingrediënten al klaar voor de taartbodem de oven in gaat. Tijdens het bakken, kan je de vulling dan maken.
Je hebt de zeste nodig van 1 sinaasappel en het sap van 3 sinaasappelen. Snij de zeste zeer fijn.
Verwarm het sinaasappelsap in een ruime kookpot samen met de boter (niet laten koken)
Klop ondertussen (met mixer of keukenrobot) de eieren met de suiker schuimig. Voeg het maiszetmeel toe en de sinaasappelzeste.
Giet al roerend het warme sinaasappelsap bij het eiermengsel. Giet dit mengsel nu opnieuw in de kookpot en zet op een zacht vuurtje, blijf roeren tot dit indikt ( +/- 1 a 2min). Laat dit niet koken !!!
Als de taartbodem gebakken is, giet dan de vulling (warm) in de taartbodem en bak ongeveer 20 a 25min.
Bereidingswijze meringue
De meringue kan je maken vlak voor je de taart wilt serveren.
Zorg dat de klopper en mengkom waarin je de meringue gaat maken, helemaal proper is (= vetvrij). Daarom kan ik jullie aanraden om eerst met citroensap de klopper en mengkom in te wrijven en daarna met keukenpapier afdrogen.
Klop de eiwitten met de suiker op tot je een stevig en mooi wit blinkend eiwitschuim hebt.
Verdeel het eiwitschuim voorzichtig over de taart (op de sinaasvulling).
Zet de ovengrill aan.
Zet de taart even onder de grill tot het eiwit begint te kleuren. Dit gaat heel snel (minder dan 5 min).
Serveer meteen.
Laat het smaken!!!
hoi,
wat een leuke blog en al heel wat receptjes!
zeer fijn om je te ontdekken.
ga hier zeker rondneuzen.
liefs
ohladybake
Bedankt voor je reactie !!!
Ik ben nog niet heel lang bezig maar de volgende weken en maanden zullen er nog veel receptjes volgen 😉
Groetjes
Elien