De eerste zomermaand zit er bijna op, nog een maandje te gaan en daar moeten we 200% van profiteren. Niet enkel van het zonnetje en de rust maar ook van al dat lekkers dat er momenteel op de markt is. De tomaten, courgette, paprika’s, komkommers die nu op hun best zijn en dan zwijg ik nog van al dat lekker zomerfruit. Ik hoef jullie mijn liefde daarover niet meer te verkondigen, dat heb ik al meermaals gedaan ondertussen 🙂
En met al dat lekkers dat nu voorhanden is, kan je alleen maar lekkere smaakvolle gerechtjes op tafel zetten … een zomers soepje, een zomerse salade of deze cake die alleen maar zomer uitstraalt.
Voor de verandering eens geen cake op basis van boter, wel met olijfolie. Ja hoor, dat is allemaal mogelijk. In de zuiderse landen wordt dit vaak gedaan, het resultaat is veel luchtiger en blijft langer vers.
Ingrediënten
- 250ml olijfolie
- 315gr patisseriebloem
- 250gr suiker
- 250gr bruine suiker
- 1tl bakpoeder
- 250ml melk
- 3 eieren
- 1 citroen (zeste)
- vanille essence
- 60gr bramen
- 60gr frambozen
- 60gr blauwe bessen
- 1 nectarine (in blokjes)
- Snuifje zout
- Extra > bakvorm/ springvorm van +/- 23cm of groter
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de bodem van de bakvorm met een vel bakpapier en vet de randen in.
Meng alvast de droge ingredienten nl. de patisseriebloem, suiker, bruine suiker, bakpoeder en een snuifje zout.
Neem een andere grote kom (van bijvoorbeeld je mixer, keukenrobot) en klop hierin de olijfolie, melk, eieren, zeste van citroen en vanille essence los. Voeg hieraan in porties het bloem-suikermengsel toe en meng steeds goed.
Doe dan het fruit bij het deeg en meng voorzichtig met een spatel.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 1h in de oven.
Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar de cake luchtdicht.