Chocolade-dadel taartje

chocolade-dadel taartjes-

Ik ben verzot op dadels, vooral de sappige malse medjooldadels. Elke ochtend bij mijn eerste tas koffie, eet ik er eentje, als ik een namiddagdipje krijg dan volgt er nog een en vaak na een intense workout eindig ik er mijn dag mee. Ik hoef geen chocoladerepen of andere ongezonde zoetigheden meer, geef mij maar zo’n lekkere sappige dadel en mijn suikerpeil is terug in balans.
De smaak van een dadel heeft veel weg van karamel dus ideaal om eens te verwerken in een taartje met chocolade.

chocolade-dadel taartjes-

Dit taartje is trouwens mijn allereerste paleo receptje. Paleo is sinds een jaar ongeveer een echte hype geworden en na “mijn pop-up restaurant” is iedereen bekend geraakt met deze term. Waarschijnlijk heb ik nog al receptjes gemaakt volgens het paleo principe maar ik heb totaal geen idee welke ingredienten paleo zijn en welke niet.
Volgens het paleo principe moet je teruggrijpen naar de voeding die onze voorouders hadden nl. vis, vlees, eieren, groente, noten en natuurlijke olie.

chocolade-dadel taartjes-

Met dit in mijn achterhoofd ben ik begonnen aan mijn taartjes en volgens mij zijn ze “paleo proof”. Zo is de korst bijvoorbeeld gemaakt van amandelmeel, de vulling is met dadels, als zoetstof is er maple syrup gebruikt en als vetstof heb ik kokosolie gebruikt.

chocolade-dadel taartjes-

Ingrediënten bodem (ongeveer 6 taartjes)

  • 250gr amandelmeel/poeder
  • 60ml maple syrup
  • 60ml gesmolten kokosolie
  • snuifje zout

Ingrediënten dadelvulling

  • 160gr medjooldadels (ongeveer 7 a 8)
  • 2el gesmolten kokosolie
  • 100gr geroosterde walnoten *
  • 1tl vanille extract
  • snuifje zout

* geroosterde walnoten kan je makkelijk maken door ze op een bakplaat te leggen en ongeveer 15 a 20min te roosteren in de oven op 200 graden. Hou goud in de gaten.

Ingrediënten chocolade laag

  • 50gr cacaopoeder
  • 120ml maple syrup
  • 60ml kokosolie

Bereidingswijze bodem

Doe alle ingredienten van de bodem in een mengkom. Meng goed (met de hand of keukenmachine). Het deeg zou goed moet plakken.

chocolade-dadel taartjes-

Vet de bakvormpjes in met een beetje kokosolie of andere olie.

Schep 2 a 3el van het deeg in de vormpjes en duw met de hand het deeg in de vormpjes.
Zet de gevulde vormpjes 30min in de koelkast.

chocolade-dadel taartjes-

Terwijl de vormpjes in de koelkast staan, zet de dadels in de week.
Ontpit ze eerst, halveer ze en leg in een kom. Giet hierover ongeveer 120ml heet water. Laat ongeveer 30min weken.

chocolade-dadel taartjes-
laat de dadels weken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de taartjes ongeveer 12min in de voorverwarmde oven.

Als de taartjes mooi goudbruin zijn, haal uit de oven en laat afkoelen.

Bereidingswijze vulling

Terwijl de taartjes aan het afkoelen zijn, kan je de vulling maken.

Mix de geroosterde walnoten grof, er mag nog wat textuur zijn.

Doe de geweekte dadels in een blender samen met een beetje van het vocht, vanille extract, kokosolie en snuifje zout. Mix tot een gladde massa.

chocolade-dadel taartjes-
dadelmengsel

Roer onder deze massa de gehakte walnoten.

Schep deze vulling in de afgekoelde taartjes. Vul ze niet te vol omdat er nog een chcocoladelaagje op moet.

chocolade-dadel taartjes-

Bereidingswijze chocoladelaag

Mix eerst een minuutje de kokosolie en de maple syrup zodat deze goed gemengd zijn.
Voeg dan de cacao toe en meng met een spatel goed.

Schep op elk taartje 1 a 2el van deze saus zodat de dadelvulling bedekt is.

Zet de taartjes ongeveer 1h in de koelkast zodat de chocoladelaag kan harden.

En nu smullen maar !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.