Chocoladecake met courgette? Dat kan niet lekker zijn, dacht ik eerst. Toch wordt deze groente vaak in dessertjes gebruikt en dat wilde ik natuurlijk eens uitproberen.
Omdat mijn vriend een echte “chocoladeverslaafde” is, heb ik simpele mini-chocoladecakejes gemaakt met daarin een beetje geraspte courgette in verwerkt.
Ik kon mij helemaal niet meer houden toen deze cakejes uit de oven kwamen. Uiteindelijk heb ik ook niet gewacht om te proeven, ik ben er direct ingevlogen en ze waren GODDELIJK! Je proeft helemaal niets van de courgette, enkel maar een heerlijke pure chocoladesmaak.
Experiment geslaagd zou ik zeggen š
Ingrediƫnten (8 a 10 cakejes)
- 150gr speltbloem (of patisseriebloem)
- 40gr cacaopoeder
- 1tl bakpoeder
- 2el kokosolie
- 5el honing* (of meer als je een zoetekauw bent)
- 1kl vanille extract
- 1 ei + 1 eiwit
- 150gr fijngeraspte courgette
- 2el appelmoes
- 120ml melk (ik heb amandelmelk gebruikt maar gewone melk is ook okƩ)
- snuifje zout
- Optioneel > 40gr chocoladedruppels + extra
* ik heb ongeveer 5el honing gebruikt en voor mij was het zoet genoeg. Maar voor mijn zoetekauw vriend, mocht het nog iets zoeter.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de bloem, cacao, bakpoeder en snuifje zout. Zet even opzij.
Doe het ei en eiwit met het vanille extract in de mengkom van je keukenmachine en mix luchtig.
Voeg de fijngeraspte courgette, 2el kokosolie, honing en de appelmoes toe en meng even vlug.
Voeg als laatste het bloemmengsel lepel per lepel toe en meng nog even goed.
Doe als laatste de chocoladedruppels bij het deeg en schep nog even door.
Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak de cakejes ongeveer 20 a 25min in de oven.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn.
Haal uit de oven, nu kan je nog enkele chocoladedruppels over de cakejes strooien.
Laat de cakejes volledig afkoelen
Smullen maar !