Chai cake met roomkaasglazuur

Chai cake met roomkaasglazuur

Tijd voor Chai!
En ik bedoel geen chai latte wel een chaicake met roomkaasglazuur. 
De smaak van het alom bekend kruidig drankje verwerkt in een cake. En dat werkt, dat werkt zelfs heel goed. Het resultaat is dan ook een heel kruidige cake met maar liefst 5 kruiden (kaneel, gember, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat = de typische chai ingredienten) met daartussen een lekker frisse crème/glazuur op basis van roomkaas, margarine en suiker. 

Chai cake met roomkaasglazuur

En wat was ik blij met het resultaat zowel met de smaak (het belangrijkste) en hoe de cake er uiteindelijk uitzag. Ik heb vaak een beeld in mijn hoofd als ik begin met bakken en koken van hoe ik het er uiteindelijk graag zou willen laten uitzien. Dikwijls is het resultaat iets totaal anders ðŸ˜ want vaak tijdens het bakken en koken voeg ik nog wat toe of laat ik wat weg . Maar bij deze chai cake had ik dit echt in mijn hoofd en zo is het ook 100% geworden en dat maakt mij blij :-).

Je hoeft natuurlijk geen stapelcake te maken zoals ik heb gedaan, je kan ook gewoon 1 cakevorm gebruiken en de gebakken afgekoelde cake bovenaan afwerken met een royale laag roomkaasglazuur.

Chai cake met roomkaasglazuur
Chai cake met roomkaasglazuur

Ingrediënten cake

 • 170gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 300gr suiker
 • 4 eieren
 • 280gr zelfrijzende bloem
 • 1el kaneel
 • 2tl gemberpoeder
 • 1tl kardemompoeder
 • snuifje kruidnagel (gemalen)
 • snuifje nootmuskaat (gemalen)
 • 240ml karnemelk
 • vanille essence
 • Extra > 2 springvormen (+/- 20 a 22cm) of gebruik 1 grote + bramen en blauwe bessen

Ingrediënten roomkaas glazuur

 • 190gr boter (op kamertemperatuur)
 • 300gr roomkaas (op kamertemperatuur)
 • 100gr poedersuiker
 • Vanille essence

Bereidingswijze

Voor de cake
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de zijkanten goed in.

Meng de zelfrijzende bloem met de kruiden en zet even opzij.
Doe de boter, suiker en vanille essence in een mengkom en mix tot een gladde romige massa. Voeg nu de eieren één voor één toe en meng steeds goed. Voeg nu in porties afwisselend wat van het bloemmengsel en karnemelk toe. Mix tot een mooi glad deeg.
Verdeel het deeg over de sprinvormen en bak de cakes mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 50 a 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de roomkaasglazuur
Doe de boter en roomkaas in een mengkom.
Mix mooi los en romig
Voeg de suiker en wat vanille essence toe en mix nog even tot alles is gemengd. Laat 20min opstijven in de koelkast

Snij de bovenkant van beide cakes wat bij zodat ze allebei egaal zijn bovenaan.
Neem één cake en smeer deze in met wat van het roomkaasglazuur. Je kan eventueel ook een spuitzak vullen met wat van de glazuur en spuit dikke toefjes van het glazuur op de eerste cake zodat de cake bovenaan volledig is bedekt met toefjes.
Leg hierop de tweede cake.
Smeer de cake verder helemaal in met het roomkaasglazuur.

Zet de cake 30min in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.
Maak je de cake op voorhand, haal de cake dan na 30min uit de koelkast en zet op een koele plaats maar laat hem niet in de koelkast staan.

Werk de cake bovenaan af met wat bramen en blauwe bessen.

Tip > Je kan bij de cake nog wat blauwe bessen (of mix van bessen) compote serveren. Doe bessen in een kookpotje samen met 2el honing en wat kaneel. Zet op een zacht vuurtje zodat de bessen kunnen openpoffen.
Haal van het vuur en serveer de compote lauw of koud bij de bessen.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.