Sinterklaas is weer in aantocht, onze kasten zullen weer uitpuilen van de chocolade, speculaas, marsepein, pepernoten & ander snoep. Zeker een van de redenen waarom december toch zo’n leuke maand is ;-), een veel te lekkere maand want een paar weken later zitten we dan weer aan de feesttafel. Wel en ik ga het jullie nog wat moeilijker maken, want met al die lekkere zoetigheden van Sinterklaas, of met de restjes ervan, kan je een nog lekkerder dessertje maken nl. deze broodpudding met kruidnoten en chocolade. Ohja, ik ben slecht ;-), maar we willen toch niets verloren laten gaan en meteen werken we de restjes oud brood weg.
Ingrediënten
- 300gr oud brood/sandwiches/croissants
- 600ml melk
- 100gr bruine suiker
- 1 appel
- 150gr kruidnoten (of speculaas)
- 5 eieren
- vanille essence
- 50gr pure chocolade
- snuifje kaneel
Bereidingswijze
Vet een cakevorm/brownievorm in met een beetje boter en beleg eventueel met een stuk bakpapier. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de melk in een kookpotje samen met de suiker en zet op een zacht vuurtje zodat de suiker kan oplossen. Eenmaal opgelost, haal van het vuur en laat op kamertemperatuur komen.
Breek of scheur het oude brood/sandwiches/croissant in kleinere stukjes en giet hierover de melk. Laat 5min trekken en plet dan met een vork tot een dikke brij.
Kluts de eieren los samen met de vanille essence en een snuifje kaneel. Doe dit bij de brij van brood. Meng goed.
Schil de appel, snij in kleine blokjes en doe bij de brei samen met de kruidnoten. Meng nog even goed en schep dit deeg in de bakvorm.
Breek de chocolade in kleinere stukjes (of gebruik chocolade druppels) en strooi dit over de bovenkant. Duw de chocolade een beetje aan.
Bak de broodpudding ongeveer 1h in de oven tot de binnenkant mooi gaar is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Het lekkerst is de broodpuding wanneer hij nog wat lauw is.
Smakkelijk!