Banaan & chocolade … match made in heaven als je het mij vraagt. En of het nu met witte, melk of pure chocolade is, dat maakt niet uit matchen doet het sowieso! Dus deze bananencake met witte chocoladecreme is wederom een match. Eentje om van te smullen en blijven smullen, gevaarlijk dus 😉! En mag ik ook even zeggen dat ik extra trots ben op deze cake, meer bepaald de botercrème! Waarom? Dat vertel ik je hieronder maar al te graag.
De basis is een lekker smeuïge bananencake met daarop een crème op basis van witte chocolade, margarine/boter en roomkaas. Eem crème die ik al een paar maanden probeer te maken maar nooit is gelukt. Om de één of andere manier schifte de crème steeds. Dus na maanden van proberen en experimenteren, heb ik eindelijk de succesformule gevonden en ben ik extra trots op dit cakeje.
Waar ligt dan het geheim?
Wel, je zou denken dat de margarine/boter zacht op kamertemperatuur zou moeten zijn. Nee, ijskoude boter gebruiken en een paar minuten goed doormixen tot ie romig is. De gesmolten witte chocolade moet helemaal afgekoeld zijn! En genoeg poedersuiker gebruiken! Ik viel altijd achterover toen ik die Amerikaanse recepten bekeek en de hoeveelheid poedersuiker. Dus ik reduceerde de hoeveelheden steeds maar dat mag je dus niet doen. Dus ja 200gr suiker gebruiken in deze crème is dus een must! Is deze crème dan niet veel te zoet? Nee, verrassend niet! De roomkaas zorgt voor de frisse toets.
Ingrediënten cake
- 1 ei
- 2el zonnebloemolie
- 115gr crème fraîche
- vanille essence
- 250gr zelfrijzende bloem
- 200gr suiker
- 85gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 260gr rijpe bananen (geplet)
extra : cakevorm
Ingrediënten botercrème
- 200gr margarine/boter (koud)
- 200gr witte chocolade
- 250gr roomkaas
- 200gr poedersuiker
Bereidingswijze
Begin met het maken van de cake.
Beleg de bodem van de cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Zet opzij.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Roer het ei, olie, crème fraîche en vanille essence los.
Doe de bloem in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker en kleine blokjes margarine/boter. Meng goed tot de boter helemaal is opgenomen door de bloem en suiker, je moet kleine kruimels hebben.
Voeg dan het mengsel van ei-olie-crème fraîchee-vanille toe en meng tot een mooi glad beslag. Doe hierbij de geplette bananen en meng nog even tot een mooi glad deeg.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake zo’n 40min in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is binnen. Haal dan uit de oven laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Voor de witte chocolade botercrème.
Smelt de witte chocolade en laat helemaal afkoelen.
Doe de koude boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze op hoge snelheid mooi luchtig voor ongeveer 3min.
Voeg de poedersuiker toe en klop terug op hoge snelheid, de eerste 10sec zal dit kruimelig en droog zijn maar dit zal terug een mooie gladde massa worden.
Voeg dan de afgekoelde gesmolten chocolade toe en de roomkaas.
Meng nog even goed.
Werk de bananencake af met de botercrème.
Versier de cake eventueel nog met wat chocoladebolletjes
Smakelijk!