Hello maandag … Hello nieuwe week … Hello eerste dag van de paasvakantie en hello nieuw makkelijk “Dagen zonder Vlees” gerechtje.
Voor dat nieuwe gerechtje duik ik de Griekse keuken in, een keuken die mij vrij onbekend is. Oke, moussaka, Souvlaki en Tzatziki is alom bekend maar daar hield het voor mij op.
Tot nu natuurlijk, dat lijstje is uitgebreid met dit typisch Grieks gerechtje “Spanakopita”.
Probeer die naam maar eens 10x na elkaar te zeggen, onmogelijk! Maar wat is dit “beest” nu eigenlijk?
Spanakopita is een taart die meestal gemaakt wordt met filodeeg (soms ook bladerdeeg) en de vulling bestaat steeds uit spinazie, feta en ui. Natuurlijk kunnen hiermee heel wat variaties gemaakt worden en daarvan zijn deze Spanakopita pannenkoeken een ideaal voorbeeld van.
De traditionele Spanakopita vulling wordt aangevuld met ricotta, tijm en pijnboompitten. Geen filodeeg of bladerdeeg in deze versie, wel heel simpele speltpannenkoeken.
Ingrediënten pannenkoeken (4 personen)
- 300gr speltbloem (of gewone bloem)
- 4 eieren
- 600ml melk
- Olie/boter
Ingrediënten vulling
- 250gr spinazie
- 200gr ricotta
- 100gr feta
- 1 ui (fijngehakt)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 1 takje tijm
- 50gr pijnboompitten (geroosterd)
- Peper en zout
- Olie/boter
Bereidingswijze
Begin met de vulling.
Doe de spinazie in een vergiet en overgiet met kokend water zodat de spinazie zacht wordt. Laat goed uitlekken en afkoelen. Probeer de spinazie goed uit te wringen.
Doe de ricotta, verkruimelde feta en geroosterde pijnboompitten in een mengkom. Meng goed.
Doe hierbij de uitgewrongen spinazie.
Verhit een stoofpotje met een scheutje olie/ boter.
Fruit hierin de ui, look en de blaadjes van het takje tijm aan. Laat ongeveer 5min zachtjes bakken (niet bruin laten worden).
Voeg dan het mengsel van ricotta, feta en spinazie toe. Meng goed en laat 1min meegaren.
Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je de pannenkoeken bakken.
Doe de bloem, melk en eieren in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix tot een gladde massa.
Verhit een koekenpan met een scheutje olie of boter en bak hierin dunne pannenkoekjes.
Vul de pannenkoeken met 1 a 2el van de vulling, vouw dicht en serveer direct.
Smakelijk !