Gnocchi met pompoensaus en spekjes

Lekker en makkelijk recept voor Gnocchi met pompoensaus en spekjes, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijk romige saus op basis van pompoen die gebakken is in de oven. Geserveerd met spekjes en gebakken gnocchi. Ideaal om te meal preppen
Naar recept gaan

Deze super makkelijke gnocchi met pompoensaus en spekjes hoort gewoon op je weekmenu! Simpel, snel klaar, meal preppen mogelijk en gewoon zo lekker en vol van smaak. Dit is echt een typisch herfstig gerecht door het gebruik van de pompoen en de spekjes. Een receptje dat het gewoon helemaal heeft met het krokante van de gnocchi, het zacht en romige van de saus met pompoen en het zoutige van het spek. Heerlijk en een receptje waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt. Helemaal perfect dus!

Ik gebruik hier dus gnocchi, die we natuurlijk gaan bakken en niet gaan koken zoals op de verpakking staat. Wie mij al even volgt, weet dat ik gruwel van gekookte gnocchi. Zo slijmerig en 0,0 smaak! Bakken moet je doen en “thank me later”! Je zou hier trouwens ook gewone pasta voor kunnen gebruiken, deze saus past bij alles! En wil je het vegetarisch, dat kan ook dan laat je gewoon de spekjes weg.

Dit is weer een receptje waarbij ik de “Power” van mijn AEG SteamPro combi stoomoven heb gebruikt. Vooral bij de saus komt ie heel goed van pas en gaat er voor zorgen dat mijn saus bomvol smaak zal zitten. Ik heb hier weer mijn favoriete functie gebruikt namelijk “Koken met vocht”. Hierbij gaat de SteamPro zowel hetelucht als wat vocht toevoegen. De groenten worden langs de buitenkant zo gebakken en licht gekarameliseerd. Binnenin garen ze zonder dat ze te bruin en aangebrand zullen zijn. Eenmaal gaar, is het mixen en je sausje is klaar!

Lekker en makkelijk recept voor Gnocchi met pompoensaus en spekjes, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijk romige saus op basis van pompoen die gebakken is in de oven. Geserveerd met spekjes en gebakken gnocchi. Ideaal om te meal preppen

Wat heb je nodig voor dit receptje?

  • Pompoen : ik gebruikte hier een flespompoen/butternut
  • Sjalot of ui
  • Paprika
  • Look
  • Gerookt paprikapoeder
  • Oregano
  • Ricotta : kan je ook vervangen door mascarpone
  • Parmezaanse kaas
  • Gnocchi : gebruik hier gewoon kant-en-klare
  • Spek : ik gebruik hier gerookte spekblokjes

Hoe maken we deze Gnocchi met pompoensaus en spekjes?

We beginnen met het maken van de pompoensaus. Deze kan je trouwens makkelijk op voorhand (zo’n 1 a 2 dagen) maken en koel bewaren in de koelkast. Schil daarvoor een flespompoen (=butternut), verwijder de zaden en snij ze in blokjes. Deze hoeven niet super fijn te zijn, probeer ze wel in gelijke grootte te snijden. Doe deze in een ruime ovenschaal samen met stukjes sjalot, blokjes paprika en hele knoflookteentjes. Doe er optioneel wat gerookt paprikapoeder en oregano bij, alsook peper en zout. Overgiet met olijfolie en rooster de groentjes mooi gaar en lichtjes goudbruin. 

Als de groenten gaar zijn, haal uit de oven. Vis er de teentjes look uit. Doe de groenten in een blender. Duw het vruchtvlees van de look uit de teentjes en voeg ook toe aan de blender. Mix tot een mooie gladde crème samen met ricotta en Parmezaanse kaas. Dit zal redelijk vast zijn, voeg daarom wat water of bouillon toe. Mix opnieuw. Proef opnieuw en breng verder op smaak met peper en zout. Hou de saus warm in een kookpotje op een zacht vuurtje.

Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de gnocchi bakken. Je hebt hier eigenlijk 2 opties. Maak je de saus op voorhand dan kan je de gnocchi’s in de oven bakken. Gewoon over een grote ovenschaal verdelen (niet overlappen), overgieten met olijfolie en wat zout. Bak ze mooi goudbruin voor zo’n 20 a 25min. Hussel er regelmatig door. Of bak ze in de pan, reken dan wel dat je zo’n 2 pannen gaat nodig hebben aangezien ze niet op elkaar mogen liggen. Daarvoor verhit je een royale scheut olie in de pan(en) en bak ze mooi goudbruin. Ook hier dien je zo’n 20 min te rekenen en ook hier dien je er regelmatig even door te husselen.

Ondertussen kan je ook nog snel de blokjes spek mooi goudbruin bakken.

Serveer de saus met de gebakken gnocchi en spekjes.


Lekker en makkelijk recept voor Gnocchi met pompoensaus en spekjes, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijk romige saus op basis van pompoen die gebakken is in de oven. Geserveerd met spekjes en gebakken gnocchi. Ideaal om te meal preppen
Lekker en makkelijk recept voor Gnocchi met pompoensaus en spekjes, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijk romige saus op basis van pompoen die gebakken is in de oven. Geserveerd met spekjes en gebakken gnocchi. Ideaal om te meal preppen

Gnocchi met pompoensaus en spekjes

Lekker en makkelijk recept voor Gnocchi met pompoensaus en spekjes, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijk romige saus op basis van pompoen die gebakken is in de oven. Geserveerd met spekjes en gebakken gnocchi. Ideaal om te meal preppen
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gr gnocchi
  • 250 gr spekblokjes (gerookt)
  • Rucola

Pompoensaus

  • 1 kleine flespompoen
  • 3 sjalotten (of ui)
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes look
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 200 gr ricotta
  • Citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het maken van de pompoensaus
    Verwarm de oven voor op 190 graden. Heb je een combi functie (hetelucht & vocht/stoom), gebruik deze dan met het minste vocht.
    Halveer de pompoen, verwijder de pitten en schil deze. Snij in blokjes. Dit hoeft niet super fijn te zijn. Probeer ze even groot te snijden voor een gelijke garing.
     Pel de sjalotten en snij in ook in stukjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in stukken. Doe alle groenten in een ruime ovenschaal. Leg er ook de teentjes look in z'n geheel en ongepeld bij. Strooi er het gerookt paprikapoeder, oregano, zout, peper en een royale scheut olijfolie over. Meng goed en zet in de oven. Bak de groenten mooi goudbruin en gaar. Probeer tijdens het bakken 1 a 2x er even door te husselen. Reken op zo'n 20 a 25min (afhankelijk hoe groot je de pompoen hebt gesneden).
    Worden de groenten iets te bruin, dek de schaal dan af met aluminiumfolie. De gaartijd kan dan wel iets langer zijn.
  • Als de groenten mooi gaar zijn, haal uit de oven. 
    Vis er de teentjes look uit. Doe alles in de een blender.
    Duw het vruchtvlees uit de teentjes look en voeg ook toe aan de blender. Doe er de ricotta en Parmezaanse kaas bij. Mix tot een mooi gladde, redelijke vaste crème. Is iets iets te vast, voeg wat water (of bouillon toe)
    Proef en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
  • Terwijl de groentjes in de oven staan, kan je ook al rustig de gnocchi bakken.
    TIP! Maak je de saus 1 a 2 dagen op voorhand, dan kan je de gnocchi ook gewoon in de oven (hetelucht 190 graden) bakken. Overgiet eerst met wat olijfolie, kruid met wat zout. Bak ze mooi goudbruin, hussel er regelmatig even door. Reken toch op zo'n 20 a 25min;
    Of je kan ze ook gewoon in de pan bakken. Je zal wel zeker 2 pannen moeten gebruiken omdat ze niet op elkaar mogen liggen. Giet een royale scheut olijfolie of zonnebloemolie in de pannen. Bak hierin de gnocchi's mooi goudbruin. Roer er regelmatig even door. Ook hier moet je zo'n 15 a 20min rekenen tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Bak ondertussen ook nog de spekjes mooi goudbruin in een pan.
  • Serveer de pompoensaus met de gnocchi en spekjes.
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, gnocchi, pompoen, ricotta, spek, weekmenu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.