Muffins van wentelteefjes

Muffins van wentelteefjes

Onder het mom of excuus  van “we laten niets verloren gaan” deze yummie muffins van wentelteefjes. Tja, wat moet je anders doen met nog een lading ietwat ouder brood? Vaak wordt het gewoon weggesmeten maar je kan met oud brood nog lekkere dingen maken. Ik denk aan een broodpudding (moet ik ook nog eens dringend maken) of de bekende wentelteefjes iets wat hier vaak op tafel komt als ontbijt of tussendoortje.   Gebakken in de pan of in de oven meestal, maar je kan ze ook in handige muffinvorm maken zodat ze perfect zijn om mee te nemen als tussendoortje voor tijdens het werk of school.

Muffins van wentelteefjes

Ik gebruikte een mix van speltbrood en rozijnenbrood dat ik nog had liggen. Maar je kan hier natuurlijk elk soort restjes brood voor gebruiken, ja zelfs ook croissants of sandwiches. Oke, dan worden ze iets minder gezond maar het blijft lekker natuurlijk.
De muffins krijgen nog een lekker zomers en verrassend laagje binnenin met een bramencompote. Hoeft niet of gebruik wat (homemade?) confituur die je in de koelkast hebt staan. Leef jezelf uit!

Muffins van wentelteefjes
Muffins van wentelteefjes
Muffins van wentelteefjes

Ingredienten (+/- 10 muffins)

  • 6 eieren
  • 240ml melk (naar keuze … gewone melk, amandelmelk …)
  • 2el maple syrup (of honing of agavesiroop)
  • 1tl vanille essence
  • 1tl kaneel
  • Snuifje kardemompoeder
  • 1el chiazaad
  • 14 sneetjes brood (ik gebruikte een mix van speltbrood en rozijnenbrood)

Extra : muffinbakvorm & papieren bakvormpjes

Ingredienten bramencompote

  • 250gr bramen (vers op diepvries)
  • 1el maple syrup (of honing of agavesiroop)
  • 1el citroensap
  • 1tl gember (vers – geraspt)
  • 1tl chiazaad

Bereidingswijze

Voor de bramencompote.
Doe alle ingredienten in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat 10min zachtjes sudderen tot een mooie compote. Duw de bramen ietwat platter.
Doe in een afsluitbare pot en laat volledig afkoelen.

Voor de muffins.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de muffinbakvorm met de papieren bakvormpjes.
Breek het brood in kleinere stukjes en doe in een ruime mengkom.
Kluts de eieren los samen met de melk, maple syrup, kaneel, kardemompoeder en chiazaadjes. Giet dit mengsel over de stukjes brood. Meng goed en laat 5min trekken.
Schep ongeveer 2el van dit broodmengsel in de bakvorm, gevolgd door 1el bramencompote en werk af met nog 1el van het broodmengsel.
Bak de muffins mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 25 a 30min.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen (of lauw zijn ze ook super lekker).

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.