Ga terug
Lekker makkelijk en feestelijk recept voor hele kip uit de oven, ideaal voor je kerstmenu en je kerstdiner. Heerlijk smaakvol met toetsen van citroen en kruiden. Een gerechtje waar je weinig werk aan hebt. We bakken ook de groenten (aardappelen, pompoen en wortelen) in de oven. Doe daarbij kroketten en je hebt een zalig feestmaal!

Hele kip uit de oven

Lekker makkelijk en feestelijk recept voor hele kip uit de oven, ideaal voor je kerstmenu en je kerstdiner. Heerlijk smaakvol met toetsen van citroen en kruiden. Een gerechtje waar je weinig werk aan hebt. We bakken ook de groenten (aardappelen, pompoen en wortelen) in de oven. Doe daarbij kroketten en je hebt een zalig feestmaal!
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kg krieltjes
  • 2 sjalotten
  • 1 braadkip
  • 1/2 citroen
  • 2 teentjes look
  • 3 a 4 takjes tijm
  • 1 a 2 takjes rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Citroen-Kruiden boter

  • 4 el boter (zacht)
  • 1 el tijm (gedroogd of vers)
  • 1 el rozemarijn (gedroogd of vers)
  • 2 teentjes look (fijngehakt)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1,5 tl zeste van citroen (fijn geraspt)

Instructies
 

  • Begin met het maken van de citroen-kruiden boter.
    Meng de zachte boter met de tijm, rozemarijn, fijngehakte look, peterselie, zeste van citroen, peper en zout.
    Zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden
    TIP! Heb je net zoals mij een oven waarbij je een stoom/vocht kan toevoegen. Gebruik deze dan. Op mijn AEG is dit de functie "Koken met vocht" - meer bepaald weinig vocht.
  • Doe de krieltjes in een ruime ovenschaal. Zijn de aardappeltjes aan de grote kant, halveer ze dan. Schillen hoeft niet.
    Pel de sjalotten; hak grof en voeg toe aan de patatjes. Kruid ze met wat peper en zout en giet er wat olijfolie over. Meng goed
  • Leg de braadkip op de patatjes. Verwijder eventueel de touwtjes.
    Probeer de binnenkant van de kip wat te kruiden met peper en zout. Vul de kip op met de halve citroen, teentjes look (ongepeld en in z'n geheel), takjes tijm en rozemarijn.
  • Probeer een beetje van de citroen-kruiden boter onder het kippenvel aan te brengen zonder deze te scheuren. Met de rest van de boter smeer je de hele kip in.
  • Zet de kip in de oven en bak voor zo'n 1h10 a 1h15. Hangt ook af van de grootte van de kip. Probeer tijdens het bakken af en toe wat van het vrijgekomen vocht over de kip te gieten.
    TIP! Bij mijn AEG werd een kerntemperatuursensor geleverd. Deze steek je van het begin in je kip en sluit je aan op je oven. Je kan aangeven welke temperatuur de kern van de kip dient te bereiken zodat je weet dat ze gaar is. Bij kip ligt dit tussen de 70 en 85 graden. Ik had de oven ingesteld op 85 graden.
  • Eenmaal de kip gaar is (de patatjes zullen ook gaar zijn), haal uit de oven.
    Dek de kip af met aluminiumfolie en laat nog zo'n 15min rusten.
    Snij dan in stukken en serveer dan met de gebakken krieltjes en het vrijgekomen sap + extra's.
    TIP! Check bij de notities voor de extra's die je hierbij kan serveren.

Notities

Ik serveerde hierbij geroosterde bloemkool met Boursin (klik hier voor recept), geroosterde "Hasselbach" pompoen met opgeklopte feta en geroosterde worteltjes. 
TIP! Je kan makkelijk al deze groenten bij in de oven zetten samen met de kip (wel in andere ovenschaal - bakplaat). Ze hoeven niet zo lang in de oven als de kip. Dus het is gewoon even uittellen wanneer je ze bij in de oven zet. 
** Geroosterde worteltjes ** 
> 1 bussel wortelen 
> Olijfolie
> 1kl tijm 
> 1,5 el honing 
> Peper en zout
Verwijder het loof van de wortelen en schil ze. Snij ze dan doormidden en leg dan in een ovenschaal of bakplaat. Ze mogen niet op elkaar liggen. Wrijf ze in met wat olijfolie. Kruid met tijm, peper en zout. Giet er de honing over. Zet bij in de oven met de kip en reken op zo'n 30min gaartijd. 
TIP! Ik gaarde de kip (en zo ook de wortelen) op de koken met functie van mijn oven. Hierdoor garen de wortelen ook mooi binnenin. Heb je enkele de hetelucht functie. Draai ze dan zeker 2 a 3x tijdens het bakken. Worden ze iets te bruin, dek dan af met aluminiumfolie. 
 
** Geroosterde pompoen **
> 1 flespompoen
> 2 teentjes look (gepeld en uitgeperst)
> 1tl (gerookt) paprikapoeder 
> 1,5el honing 
> 3el olijfolie
> Peper en zout 
> Portie opgeklopte feta 
Halveer de pompoen, verwijder de zaadjes en schil de pompoen. 
Leg de 2 pompoen helften met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal met bakpapier. Snij de pompoen in zo diep mogelijk maar zorg dat de pompoen wel heel blijft. Maak inkepingen om de 4 a 5mm. Meng de look met paprikapoeder, honing, olijfolie en een royale snuif zout en peper. Reken op zo'n 45min gaartijd. 
TIP! Ik gaarde de kip (en zo ook de pompoen) op de koken met functie van mijn oven. Hierdoor gaart de pompoen ook mooi binnenin. Heb je enkel de hetelucht functie. Hou dan goed in de gaten dat de pompoen niet te bruin wordt. Indien dit het geval is, dek af met aluniumfolie. 
Trefwoord aardappelen, AEG SteamPro combi stoomoven, citroen, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kip, weinig werk