Hele kip uit de oven
Lekker makkelijk en feestelijk recept voor hele kip uit de oven, ideaal voor je kerstmenu en je kerstdiner. Heerlijk smaakvol met toetsen van citroen en kruiden. Een gerechtje waar je weinig werk aan hebt. We bakken ook de groenten (aardappelen, pompoen en wortelen) in de oven. Doe daarbij kroketten en je hebt een zalig feestmaal!
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
- 1 kg krieltjes
- 2 sjalotten
- 1 braadkip
- 1/2 citroen
- 2 teentjes look
- 3 a 4 takjes tijm
- 1 a 2 takjes rozemarijn
- Olijfolie
- Peper en zout
Citroen-Kruiden boter
- 4 el boter (zacht)
- 1 el tijm (gedroogd of vers)
- 1 el rozemarijn (gedroogd of vers)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1,5 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
Ik serveerde hierbij geroosterde bloemkool met Boursin (klik hier voor recept), geroosterde "Hasselbach" pompoen met opgeklopte feta en geroosterde worteltjes.
TIP! Je kan makkelijk al deze groenten bij in de oven zetten samen met de kip (wel in andere ovenschaal - bakplaat). Ze hoeven niet zo lang in de oven als de kip. Dus het is gewoon even uittellen wanneer je ze bij in de oven zet.
** Geroosterde worteltjes **
> 1 bussel wortelen
> Olijfolie
> 1kl tijm
> 1,5 el honing
> Peper en zout
Verwijder het loof van de wortelen en schil ze. Snij ze dan doormidden en leg dan in een ovenschaal of bakplaat. Ze mogen niet op elkaar liggen. Wrijf ze in met wat olijfolie. Kruid met tijm, peper en zout. Giet er de honing over. Zet bij in de oven met de kip en reken op zo'n 30min gaartijd.
TIP! Ik gaarde de kip (en zo ook de wortelen) op de koken met functie van mijn oven. Hierdoor garen de wortelen ook mooi binnenin. Heb je enkele de hetelucht functie. Draai ze dan zeker 2 a 3x tijdens het bakken. Worden ze iets te bruin, dek dan af met aluminiumfolie.
** Geroosterde pompoen **
> 1 flespompoen
> 2 teentjes look (gepeld en uitgeperst)
> 1tl (gerookt) paprikapoeder
> 1,5el honing
> 3el olijfolie
> Peper en zout
> Portie opgeklopte feta
Halveer de pompoen, verwijder de zaadjes en schil de pompoen.
Leg de 2 pompoen helften met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal met bakpapier. Snij de pompoen in zo diep mogelijk maar zorg dat de pompoen wel heel blijft. Maak inkepingen om de 4 a 5mm. Meng de look met paprikapoeder, honing, olijfolie en een royale snuif zout en peper. Reken op zo'n 45min gaartijd.
TIP! Ik gaarde de kip (en zo ook de pompoen) op de koken met functie van mijn oven. Hierdoor gaart de pompoen ook mooi binnenin. Heb je enkel de hetelucht functie. Hou dan goed in de gaten dat de pompoen niet te bruin wordt. Indien dit het geval is, dek af met aluniumfolie.
Trefwoord aardappelen, AEG SteamPro combi stoomoven, citroen, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kip, weinig werk