Simpel, makkelijk en gewoon zo goed … meer woorden ga ik niet vuil maken over deze crumble cake met kersen. Alleja, ik zou een uur kunnen vullen met het vertellen hoe lekker ie is. Smeuïg, luchtig, dat krokante van die crumble en dan dat zalige laagje kersen dat er tussen komt piepen. Ja, ik ben verliefd op deze cake 😃. Wie zich misschien de bedenking maakt “het is toch geen kersenseizoen?”. We gebruiken hier kersen of krieken uit een bokaal, ja diezelfde die we ook gebruiken voor bij gehaktballetjes.
Hoe maken we deze crumble cake met kersen?
We beginnen met het laagje kersen of krieken. Dit kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken aangezien dit afgekoeld dient te zijn. Je doet de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg wat suiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. Dit zal vrij vast van textuur worden.
Voor de crumble, mengen we alvast gesmolten boter met bruine suiker en bloem. Zet dit even opzij.
Wanneer we met de cake beginnen, mengen we alvast melk met wat citroensap. Als dit even staat, zal dit er “brokkelig” gaan uitzien maar dat is oké. Doe zachte boter en suiker in een mengkom en mix dit op hoge snelheid luchtig en romig voor enkele minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Doe er de zeste van citroen bij en mix nog zeker zo’n 2min op hoge snelheid. Zet je keukenmachine of handmixer op de laagste stand en voeg afwisselend bloem en wat van het melk-citroen mengsel toe. Meng tot een mooi glad deeg.
Schep het deeg in een beklede bakvorm. Verdeel hierover de kriekjes gevolgd door de crumble. Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven. Laat volledig afkoelen.
Crumble cake met kersen
Equipment
- Cakevorm of springvorm
Ingrediënten
Kersen vulling
- 1 bokaal kersen of krieken (op sap of siroop) (bokaal van zo'n 700gr)
- 2 el suiker
- 2 el vanille puddingpoeder
Crumble
- 70 gr boter (gesmolten)
- 90 gr bruine suiker (=cassonade)
- 120 gr patisseriebloem
Cake
- 150 ml melk
- 1/2 citroen (sap)
- 125 gr boter (op kamertemperatuur)
- 165 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
- 2 eieren
- 1 tl zeste van citroen
- 190 gr zelfrijzende bloem
Instructies
Kersen vulling
- Hiermee gaan we beginnen aangezien dit volledig afgekoeld dient te zijn. Je kan dit perfect één of twee dagen van tevoren al maken.Doe de krieken en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 6 a 7el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.Roer het puddingpoeder los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen. Als dit volledig is afgekoeld zal dit vrij stevig en vast zijn maar dat is normaal.
Crumble
- Smelt de boter. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de bruine suiker en de bloem toe. Roer goed tot je de textuur van een grove crumble krijgt. Zet dit even opzij
Cake
- Begin met het mengen van de melk en het sap van halve citroen. Zet dit even opzij. Het is normaal dat die "brokkelig" zal worden. Je maakt zo eigenlijk een soort van karnemelk.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van je cakevorm of springvorm met bakpapier.
- Doe de zachte boter, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Mix deze op hoge snelheid luchtig en romig. Schraap af en toe de zijkanten even los. Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Doe er ook nog de zeste van citroen bij. Mix nog zeker zo'n 2min op hoge snelheid.Verlaag de snelheid van je mixer dan naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend bloem en het melk-citroen mengsel toe. Wanneer alles net gemengd is, zet je mixer dan uit. De restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even met een spatel mengen. Schep het deeg in de cakevorm. Verdeel hierover de kersen vulling gevolgd door de crumble. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min (afhankelijk van je bakvorm en je oven). Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Smakelijk