Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Witte chocolade taart met aardbeien en speculaas, simpel snel dessert voor bij de koffie. Deze taart heeft de looks van de bekende fraisier. Met een krokante speculaas bodem, een frisse mousse op basis van yoghurt, mascarpone en witte chocolade. En natuurlijk lekker veel aardbeien.

Witte chocolade taart met aardbeien en speculaas

Lekker makkelijk recept voor Witte chocolade taart met aardbeien en speculaas, simpel snel dessert voor bij de koffie. Deze taart heeft de looks van de bekende fraisier. Met een krokante speculaas bodem, een frisse mousse op basis van yoghurt, mascarpone en witte chocolade. En natuurlijk lekker veel aardbeien.
Gang dessert
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 80 gr boter
  • 150 gr speculaas
  • 200 gr witte chocolade
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 gr slagroom
  • +/- 500 gr aardbeien
  • 250 gr mascarpone
  • 300 gr griekse yoghurt (of volle stevige yoghurt)
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Begin met het smelten van de boter en maal de speculaas fijn. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa
    Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier. Schep het speculaas mengsel op de bodem van de springvorm. Spreid mooi egaal uit zodat de gehele bodem bedekt is. 
  • Vervolgens smelt je de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten, laat terug ietwat afkoelen maar zorg ervoor dat de chocolade lopend blijft 
  • Ondertussen kan je ook alvast de gelatine weken in koud water. 
    Doe 100ml van de slagroom in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Eenmaal dit bijna kookt, haal van het vuur en voeg de geweekt (en uitgeknepen) blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Zet dit even opzij zodat dit ook ietwat kan afkoelen. Maar zorg ervoor dat dit lopend blijft (dus niet in de koelkast zetten)
  • Ondertussen kan je van een klein deeltje van de aardbeien, de kroontjes verwijder en halveer ze. Deze schik je langs de rand bovenop de speculaaskorst in de springvorm. Duw ze met snijvlak tegen de kant. 
    Neem nog een deeltje van de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij in kleine blokjes. Deze komen in de taart zelf zo dadelijk. Zorg ervoor dat je nog wat aardbeien overhoudt voor de decoratie. 
  • Dan gaan we de mousse maken. Doe hiervoor de mascarpone, yoghurt en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde crème. Giet er de resterende 150ml slagroom bij en klop op tot een luchtige ietwat stevige mousse.
    Vervolgens giet je er de gesmolten witte chocolade bij en mix nog even goed. Het is normaal dat de mousse nu heel stevig wordt. 
    Als laatste giet je er de slagroom-gelatine mengsel bij en meng dit met een spatel nog even doorheen de mousse. 
  • Schep ongeveer de helft van de mousse in de springvorm, spreid mooi egaal uit. Zorg ervoor dat de aardbeien langs de rand niet te hard verschuiven. Op de mousse (blijf ietwat weg van de rand) spreid je de aardbeien blokjes ietwat uit. Hierop komt dan de resterende mousse en spreid weer mooi egaal uit.
  • Zet de taart dan voor minstens 3 a 4h (mag ook langer) in de koelkast om op te stijven.
    Ik werkte de taart bovenaan af met verkruimelde speculaasjes en extra aardbeien
    Smakelijk 
Trefwoord aardbeien, dessert, mascarpone, witte chocolade, yoghurt