Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Provençaalse gehaktballetjes, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd voor op je weekmenu. Weinig werk, snel klaar, alles in één pan en heerlijk van smaak. Met heel veel groentjes zoals paprika, champignons, courgette en tomaten. De gehaktballen worden ook lekker op smaak gebracht met Provençaalse kruiden.

Provençaalse gehaktballetjes

Lekker makkelijk recept voor Provençaalse gehaktballetjes, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd voor op je weekmenu. Weinig werk, snel klaar, alles in één pan en heerlijk van smaak. Met heel veel groentjes zoals paprika, champignons, courgette en tomaten. De gehaktballen worden ook lekker op smaak gebracht met Provençaalse kruiden.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 250 gr champignons
  • 2 paprika's
  • 3 teentjes look
  • 1/2 courgette
  • 500 gr passata
  • 1,5 tl Provençaalse kruiden (*)
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • 1 scheutje room (optioneel)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Gehaktballetjes

  • 500 gr gehakt (gemengd of kippengehakt)
  • 1 teentje look
  • 1,5 tl Provençaalse kruiden (*)
  • 1 ei
  • 40 gr paneermeel
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met de gehaktballen.
    Pel het teentje look
    Doe het gehakt in een mengkom. Voeg er het uitgeperst teentje look, Provençaalse kruiden,  ei, paneermeel, peper en zout toe. Meng goed.
    Rol er balletjes van.
  • Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
    Bak de balletjes mooi goudbruin rondom. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Schep ze dan uit de stoofpot.
    Maak de stoofpot niet proper, hierin gaan we verder werken.
  • Ondertussen kan je de groentjes fijnsnijden
    Pel de ui en hak fijn
    Maak de champignons proper en snij in kleine stukjes
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in kleine blokjes
    Pel de teentjes look
    Snij de courgette in kleine blokjes.
  • Doe opnieuw wat olijfolie in dezelfde stoofpot.
    Stoof hierin de ui, champignons en paprika eerst even aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat deze niet te bruin worden.
    Pers er dan de teentjes look boven uit. Voeg ook de courgette toe. Roer goed los en laat nog zo'n 2min mee bakken.
  • Giet er vervolgens de passata bij. Verbrokkel er het bouillon blokje over. Voeg ook de Provençaalse kruiden toe en giet er een scheutje water bij.
    Laat nu zachtjes sudderen. Je mag deze zo lang laten sudderen als je wilt. Des te langer des te meer smaak. De volgende dag is de saus nog lekkerder.
    TIP! Wil je het iets romiger dan voeg je een scheutje room toe. Dit is optioneel.
    Proef van de saus en breng verder op smaak met peper en zout. Voeg eventueel ook nog wat Provençaalse kruiden toe.
    De laatste 10min leg je de balletjes in de saus zodat de verder kunnen garen.
  • Serveer met pasta of puree

Notities

(*) Heb je geen Provençaalse kruiden in huis? Kijk dan in je kruidenkastje of misschien heb je wel een kruidentuintje met verse kruiden. Breng eventueel wat op smaak met tijm, rozemarijn, basilicum en of paprikapoeder
Trefwoord champignons, courgette, doordeweeks recept, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, paprika, snel dessert, snel klaar, tomaten