Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met rabarber, een lichte frisse cake om lang van te genieten bij de koffie of thee.  Fris, zachtzoet, luchtig en zo makkelijk om te maken. Deze simpele cake vraagt heel weinig werk of tijd.

Yoghurt cake met rabarber

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met rabarber, een lichte frisse cake om lang van te genieten bij de koffie of thee.  Fris, zachtzoet, luchtig en zo makkelijk om te maken. Deze simpele cake vraagt heel weinig werk of tijd.
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 190 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= +/- 8 a 10gr)
  • 2 tl Zeste sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 stengel rabarber (*) + 1el bloem
  • 115 gr boter (zacht)
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 240 gr zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
  • 225 gr yoghurt (**)

Instructies
 

  • Doe de vanillesuiker, suiker en fijngeraspte zeste van sinaasappel  in een mengkom (van keukenmachine - of mengkom zodat je kan mixen met handmixer). Roer dit even los en laat zo'n 5min staan. Zo zal de citroensmaak intenser zijn.
  • Snij de rabarber in kleine stukjes en meng met 1el bloem. Zet even opzij
  • Doe dan de zachte boter en vanille extract bij de suiker. Mix op hoge snelheid licht en luchtig voor zo'n 4 a 5min. Schraap af en toe de zijkanten los.
    Voeg dan één voor één de eieren toe. Mix steeds goed door en op hoge snelheid. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix je nog een minuutje op hoge snelheid door.
  • Zet je mixer dan op de laagste stand en voeg afwisselend een portie bloem en een portie yoghurt toe. Mix tot je een mooi glad deeg hebt en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten van de kom kan je nog met een spatel even mengen.
  • Voeg de rabarber toe en meng met een spatel nog even kort doorheen het deeg.
    Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin voor zo'n 50min.
    Eenmaal de cake gebakken is, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat de cake verder afkoelen.

Notities

(*) Ik had een vrij grote en stevige rabarber stengel en dan is eentje echt genoeg. De cake mag niet vol zitten met rabarber want dan wordt ie te vocht en te nat en mislukt ie. Heb je enkele kleine fijne stengels, gebruik er dan 2 a 3 
(**) Je kan hier zowel Griekse als natuuryoghurt gebruiken. Maar gebruik geen light of magere yoghurt. 
Trefwoord bakken, cake, dessert, gebak, rabarber, voor bij de koffie, yoghurt, yoghurtcake