Ga terug
Lekker makkelijk recept voor rijsttaart, eentje dat smaakt bij de koffie of kan ook perfect als tussendoortje. Dit recept zit eigenlijk tussen een taart en een cake. Geen bladerdeeg of taartdeeg bij deze versie. Wel super luchtig, lekker veel vanille in de rijstpap en heerlijk van smaak

Rijsttaart

Lekker makkelijk recept voor rijsttaart, eentje dat smaakt bij de koffie of kan ook perfect als tussendoortje. Dit recept zit eigenlijk tussen een taart en een cake. We maken hier ook eerst rijstpap en verder gaan er nog cake ingrediënten bij. Geen bladerdeeg of taartdeeg bij deze versie. Wel super luchtig, lekker veel vanille en heerlijk van smaak
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • 1 taartvorm (+/- 24 a 25cm)

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 120 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (+/ 10gr)
  • 1 tl zeste van sinaasappel
  • 50 gr zelfrijzende bloem

Rijstpap

  • 1 l melk
  • 300 gr dessertrijst
  • 80 gr suiker
  • 1 vanillestokje

Instructies
 

  • We gaan eerst de rijstpap maken omdat deze toch afgekoeld dient te zijn alvorens de rest van de taart te kunnen maken.
    TIP! Als het kan, maak de rijstpap een dagje van tevoren maar bewaar hem niet in de koelkast dan wordt ie te vast.
    Doe de melk, rijst, suiker, zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok in een kookpotje. Breng rustig naar het kookpunt (hou goed in de gaten). Roer af en toe even zodat de rijst niet aan de bodem kan plakken. Als dit eenmaal kookt, laat zachtjes sudderen voor zo'n 25 a 30min tot de rijst gaar is.
    Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    TIP! Alvorens we de afgekoelde rijstpap gaan toevoegen aan de rest van deeg, roer deze even goed los. Het is normaal dat koude rijstpap veel vaster van structuur is. Ik voegde nog een klein scheutje melk toe om hem iets smeuïger te maken.
  • Als de rijstpap volledig is afgekoeld, dan kunnen we de rest van de taart gaan maken.
    Bekleed alvast de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de eitjes, suiker vanillesuiker en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Klop dit licht en romig voor zo'n 4 a 5min op hoge snelheid.
    Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand en voeg de bloem toe.
    Zet je mixer dan uit. Voeg nu in delen de afgekoelde rijstpap toe en meng dit met een spatel doorheen het deeg. Meng niet te lang.
    Schep het deeg in de springvorm en bak de taart voor zo'n 50min tot hij mooi goudbruin en gaar gebakken is.
    Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, dessert, rijst, rijstpap, tussendoortje