Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met vis met prei, snel doordeweekse avondmaaltijd voor op je weekmenu te zetten. Snel klaar, makkelijk op voorhand voor te bereiden en bomvol smaak. Een schotel met aardappelpuree, een snelle mosterdsaus, gestoofde prei en witte vis.

Ovenschotel met vis en prei

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met vis met prei, snel doordeweekse avondmaaltijd voor op je weekmenu te zetten. Snel klaar, makkelijk op voorhand voor te bereiden en bomvol smaak. Een schotel met aardappelpuree, een snelle mosterdsaus, gestoofde prei en witte vis.
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 750 gr aardappelen (bloemige)
  • 1 scheutje melk
  • 3 preien
  • 4 witte vis filets (kabeljauw, koolvis, ...)
  • 40 gr panko of paneermeel
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • Peper en zout
  • 1 klontje boter
  • Olijfolie

Mosterdsaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 2 el scherpe mosterd (+ optioneel 1 extra el graanmosterd)
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet af, pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout.
    Schep de puree op de bodem van een ruime ovenschaal en spreid mooi uit. Zodat de gehele bodem mooi bedekt is. Zet even opzij
  • Terwijl de aardappelen koken, kan je de preien wassen en fijn hakken.
    Verhit een ruime pan of stoofpan met een klont boter en stoof hierin de prei aan. Kruid met wat peper en zout. Laat niet bruin worden. Stoof voor zo'n 5 a 6min. De prei mag nog wat beet hebben.
    Verdeel de gestoofde prei over de puree.
  • Vervolgens gaan we de mosterdsaus maken.
    Smelt de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. 
    Doe er de mosterd bij en breng op smaak met peper en zout. Proef en breng verder op smaak met wat citroensap en eventueel nog wat extra mosterd.
    Giet de saus bovenop de prei.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Leg de visfilets in de saus maar duw ze niet helemaal in de saus. De bovenkant mag nog zichtbaar zijn.
    Meng de panko met de peterselie, zeste van citroen, peper, zout en zo'n 2 a 3el olijfolie. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Verdeel dit panko mengsel bovenop de stukjes vis.
    Bak voor zo'n 20 a 25min in de oven tot de vis mooi gaar is. Eventueel kan je op het laatste de grill nog even opzetten om het korstje nog iets meer te laten kleuren.
    Smakelijk
Trefwoord aardappelen, aardappelpuree, mosterd, mosterdsaus, op voorhand maken, prei, snel klaar, vis, weekmenu, witte vis