Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Rijsttaart met kersen, een heerlijke taart om van te genieten bij de koffie. Je hoeft deze taart niet te bakken. Ze heeft de looks van een kaastaart maar deze is wel degelijk met rijstpudding. Super simpel en snel om te maken.

Rijsttaart met kersen

Lekker makkelijk recept voor Rijsttaart met kersen, een heerlijke taart om van te genieten bij de koffie. Je hoeft deze taart niet te bakken. Ze heeft de looks van een kaastaart maar deze is wel degelijk met rijstpudding. Super simpel en snel om te maken.
Totale tijd 1 uur
Gang dessert, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • 1 Springvorm (22 a 24cm)

Ingrediënten
  

Bodem

  • 200 gr speculaas koekjes
  • 100 gr boter

Rijstpudding

  • 125 gr dessertrijst (*)
  • 800 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 400 ml room

Kersen of kriekjes laagjes

  • 700 gr kersen of kriekjes op sap (in bokaaltje)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 el maizena of vanille puddingpoeder

Instructies
 

  • Begin met het maken van de rijstpap. Je kan dit het beste in de ochtend al maken zodat deze rustig kan afkoelen tot kamertemperatuur. 
    Doe de rijst samen met de melk, vanillesuiker, vanille extract in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen voor zo'n 30 a 35min tot de rijst mooi gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet kan aanbakken aan de bodem.
    Normaal zal de rijstpap nog iets vloeibaarder zijn aangezien we wat meer melk hebben gebruikt. Wanneer de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Giet de rijstpap in een kom en dek af met wat plasticfolie. De folie dient de rijstpap echt te raken om een velletje te voorkomen. Laat de rijstpap volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Ik heb deze niet in de koelkast gezet want dan gaat deze te vast worden. Je dient deze na het afkoelen nog te mengen met opgeklopte room.
  • Voor de bodem.
    Maal de speculaas koekjes fijn en smelt de boter.
    Meng de fijngemalen speculaasjes met de gesmolten boter.
    Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
    Schep het speculaas mengsel in de springvorm en duw goed aan tot de gehele bodem mooi egaal bedekt is.
    Zet even in de koelkast
  • Als de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je deze gaan afwerken.
    Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe 50ml room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg hier uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Giet dit bij rijstpap en roer dit goed los zodat de rijstpap terug ietwat smeuïg wordt.
    De rest van room klop je stevig op. Schep dit bij de rijstpap en meng goed maar niet te lang. Schep dit mengsel bovenop de koekjes korst. Zet dit zo'n 3 a 4u (of mag ook langer - nachtje) opstijven in de koelkast.
  • Voor de kriekjes
    Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker  toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken
    TIP! Bewaar niet in de koelkast anders wordt de saus te vast
  • Werk de taart af met de kersen of kriekjes
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte de dessertrijst van Bosto. Voor 1 portie heb je 125gr dessertrijst en 750ml nodig. Ik gebruikte 800ml aangezien de rijstpap iets lopender moet zijn omdat je de opgeklopte room er nog dient onder te mengen;
Trefwoord dessert, kersen, kriekjes, no bake, rijst, rijstpap, rijsttaart, voor bij de koffie