Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Yoghurtcake met passievrucht, om tijdens het weekend te bakken! Licht, fris, luchtig en minder vet! Een heerlijke cake om te serveren bij de koffie of thee. De passievrucht geeft het een exotische twist.

Yoghurtcake met passievrucht

Lekker makkelijk recept voor Yoghurtcake met passievrucht, om tijdens het weekend te bakken! Licht, fris, luchtig en minder vet! Een heerlijke cake op basis van yoghurt en olijfolie om te serveren bij de koffie of thee. De passievrucht geeft het een exotische twist.
5 van 2 stemmen
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 8

Equipment

  • 1 Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 270 gr zelfrijzende bloem + 1 extra snuifje bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 250 ml olijfolie
  • 180 gr suiker
  • 1 zakje vanille suiker (= +/- 1 zakje)
  • 2 tl zeste van citroen
  • 1,5 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 225 gr yoghurt (**)
  • 150 ml passievrucht pulp (*)

Afwerking

  • 150 gr mascarpone
  • 100 ml room
  • 1 el poedersuiker
  • 4 a 5 passievruchten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet de cakevorm goed in en bekleed de bodem en 2 zijkanten met bakpapier zo kan je cake makkelijker ontvormen.
  • Meng alvast de zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder en baking soda.
    Zet even opzij.
  • Doe de olijfolie, suiker, vanillesuiker, zeste van citroen en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit alvast even los.
    Doe er dan de eitjes bij en mix tot een romige massa voor zo'n 3 a 4min op hoge snelheid.
    Verlaag dan je mixer naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend en in delen wat van het bloem mengsel toe en yoghurt. Mix tot een glad deeg, niet te lang en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkant van je kom kan je nog even met een spatel mengen.
    Voeg de passievrucht pulp toe en meng nog even kort met een spatel
  • Schep het deeg in de cakevorm en bak voor zo'n 55 a 60min in de oven.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Voor de afwerking, doe je mascarpone, room en poedersuiker in een mengkom. Mix dit tot een mooie stevige crème.
    Smeer hiermee de bovenkant van de cake in.
    Schep het pulp uit de passievruchten en verdeel over de cake & crème.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan hiervoor verse passievruchten gebruiken. Reken dan toch op zo'n 8 a 9 stuks - voeg ook de pitjes toe. Of bij AH of Delhaize hebben ze in de diepvries blokjes passievrucht wat superhandig is. Gewoon laten ontdooien en je kan ze meteen gebruiken. 
(**) Gebruik hier stevige yoghurt = Griekse yoghurt of stevige volle yoghurt
Trefwoord bakken, cake, gebak, passievrucht, voor bij de koffie, yoghurt, yoghurtcake