Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met bloemkool en spekjes, een snel doordeweeks gerecht om op je weekmenu te zetten. Een ovenschotel die bestaat uit aardappelen, bloemkool en de lekkerste kaassaus op smaak gebracht met spekjes. Echt dagelijkse kost, echt winterse kost die je op voorhand al maken.

Ovenschotel met bloemkool en spekjes

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met bloemkool en spekjes, een snel doordeweeks gerecht om op je weekmenu te zetten. Een ovenschotel die bestaat uit aardappelen, bloemkool en de lekkerste kaassaus op smaak gebracht met spekjes. Echt dagelijkse kost, echt winterse kost die je op voorhand al maken.
5 van 7 stemmen
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 250 gr gerookt spek (reepjes of blokjes)
  • 1 klontje boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 150 gr geraspte kaas (kies voor een belegen kaas) + extra
  • 1 el mosterd
  • 1/2 citroen
  • 1 snuifje nootmuskaat (optioneel)
  • 600 gr voorgegaarde aardappelen (schijfjes of bolletjes)

Instructies
 

  • Begin met de bloemkool in roosjes te snijden, deze hoeven niet super klein te zijn.
    Kook ze in licht gezouten water. Kook ze niet te gaar, ze mogen nog wat beet hebben.
    Giet af en laat even uitlekken.
  • Ondertussen kan je beginnen aan de saus.
    Verhit een stoofpot en bak hierin de spekjes aan. Het spek zal wat vocht afgeven, dat is goed dat gaan de saus lekker veel smaak geven.
    Wanneer de spekjes lichtjes beginnen kleuren, voeg je een klontje boter toe. Laat al roerend smelten. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux).
    Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. 
    Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Giet een dun laagje saus op de bodem van een ovenschaal. Spreid een beetje uit.
    Verdeel hierover een laagje voorgegaarde aardappeltjes. Gevolgd door weer een beetje saus en opnieuw aardappeltjes.
    Verdeel er dan de bloemkool roosjes over en giet er de resterende saus over gevolgd door nog wat extra geraspte kaas
    Zet in de oven voor zo'n 25 a 30min. De laatste 5min kan je nog even de grill opzetten
    TIP! Je kan de schotel al een dag op voorhand maken. Dan hoef je ze alleen nog te bakken. Reken dan op zo'n 40min bakken om goed op te warmen.
Trefwoord aardappelen, bloemkool, doordeweeks recept, kaas, kaassaus, ovenschotel, spekjes, weekmenu