Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met zalm en puree, een heerlijk gerecht voor heel de familie. Je kan deze ovenschotel makkelijk op voorhand al maken. Verwacht je aan lekkere aardappelpuree, een heerlijke kaassaus, broccoli, bloemkool, zalm, kaaskorstje en garnalen.

Ovenschotel met zalm en puree

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met zalm en puree, een heerlijk gerecht voor heel de familie. Je kan deze ovenschotel makkelijk op voorhand al maken. Verwacht je aan lekkere aardappelpuree, een heerlijke kaassaus, broccoli, bloemkool, zalm, kaaskorstje en garnalen.
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 750 gr aardappelen (bloemige)
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 kleine broccoli
  • melk
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Peper en zout
  • +/- 600 gr zalmfilet
  • grijze garnalen (optioneel)

Kaassaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 160 gr gemalen kaas (*) + extra
  • 1 el mosterd
  • 1 citroen
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Snij ondertussen ook de bloemkool en broccoli in roosjes. Kook deze ook kort in licht gezouten water. Kook ze niet plat, zorg dat ze nog wat stevig zijn. Begin eerst met bloemkool te koken en voeg iets later de broccoli toe (broccoli hoeft niet zo lang te koken als bloemkool). Giet af en laat uitleken.
  • Ondertussen zullen ook de aardappelen gaar zijn, giet af. Pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Je kan hier eventueel nog een klontje boter aan toevoegen maar is geen must.
    Verdeel de puree over de bodem van een ruime ovenschotel. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet even opzij.
    TIP! Je kan de puree al een dag op voorhand maken + eveneens de bloemkool en broccoli ook al afkoken.
  • Dan kunnen we aan de kaassaus beginnen.
    Smelt hierin de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. 
    Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.
    Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Giet 2/3 van de saus over de puree in de ovenschaal. Spreid mooi uit zodat de puree zo goed als helemaal bedekt. Verdeel er de gekookte broccoli en bloemkool over.
    Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel over de schotel. Giet er de rest van de saus over (niet alles hoeft bedekt te zijn).
    Strooi er nog wat geraspte kaas over en zet nog voor zo'n 20min in de oven zodat de zalm kan garen. Eventueel kan je de laatste minuten nog even de ovengrill opzetten
    Serveer optioneel met wat grijze garnalen
    Smakelijk

Notities

(*) Ik gebruikte hier een mix van Brugge kaas & Emmental. Je kan hier ook gruyère gebruiken, deze heeft een iets uitgesprokenere smaak. 
Trefwoord aardappelen, aardappelpuree, bloemkool, broccoli, comfort food, doordeweeks recept, grijze garnalen, kaassaus, ovenschotel, weekmenu, winterse kost, zalm