Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Gevuld witloof met gehakt, een simpele doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Een gerechtje dat niet veel werk vraagt en zo heerlijk is van smaak. Witloof gevuld een heerlijk mengsel van gehakt, appel en kaas omwikkeld door spek. Ik serveerde deze met een snelle kaassaus

Gevuld witloof met gehakt

Lekker makkelijk recept voor Gevuld witloof met gehakt, een simpele doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Een gerechtje dat niet veel werk vraagt en zo heerlijk is van smaak. Witloof gevuld een heerlijk mengsel van gehakt, appel en kaas omwikkeld door spek. Ik serveerde deze met een snelle kaassaus
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 350 gr gehakt (gemengd of kip)
  • 1/2 appel
  • 1 kleine sjalot (of kleine ui)
  • 50 gr geraspte kaas (Emmental, gruyere, ...)
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 20 gr paneermeel
  • 4 stronkjes witloof
  • 16 plakjes spek (gerookt)
  • Peper en zout
  • Boter

Instructies
 

  • Doe het gehakt in een mengkom.
    Snij de halve appel in kleine stukjes, je hoeft deze niet te schillen.
    Pel de sjalot en hak fijn.
    Doe beide bij het gehakt samen met de geraspte kaas, nootmuskaat, peper en zout. Meng alvast goed. Doe er vervolgens het ei en paneermeel bij. Meng goed. Is het gehakt mengsel nog iets te nat, voeg dan nog wat extra paneermeel bij.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden
    Leg enkele kleine stukjes boter in een ovenschaal.
  • Snij de stronkjes witloof doormidden zodat je 2 helften krijgt.
    Ik heb het harde achterste nu eraan gelaten anders zal de stronk helemaal uit elkaar vallen. Ik heb wel enkele blaadjes in het midden/kern verwijderd zodat er een klein kuiltje ontstaan. Vul elke witloof helft met het gehakt mengsel.
    Vouw dan rond elk witloof helftje 2 plakjes spek. Leg ze in de ovenschaal met het gehakt mengsel naar boven.
    Bak ze voor zo'n 25 a 30min in de oven.
    TIP! Voor mij is het witloof dan zacht genoeg, wil je het nog iets zachter. Dek na zo'n 25min bakken de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak nog voor zo'n 10 a 15min.
  • Serveer dan direct met puree of kroketten.
    Ik maakte er nog een snelle kaassaus bij. Zie notities hoe je deze maakt.

Notities

Snelle kaassaus :
200gr roomkaas - 150ml melk - 120gr (fijn geraspte belegen kaas) - 1,5kl mosterd - citroen 
Doe de roomkaas en melk in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Roer goed zodat de roomkaas kan smelten, zorg ervoor dat niet gaat koken. Haal van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer goed zodat de kaas kan smelten. Indien deze moeilijk smelt, zet dan op een heel zacht vuurtje en blijf heel goed roeren. Breng op smaak met citroensap en mosterd. Wordt de saus iets de draderig omdat je ze terug op het vuur hebt moeten zetten, voeg nog wat extra melk toe en blijf goed roeren. Voeg zo veel melk toe tot de saus mooi glad is. 
Trefwoord appel, doordeweeks recept, gehakt, snel klaar, spek, weekmenu, witloof