Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken

Vis met krokant korstje en preipuree

Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Preipuree

  • 800 gr aardappelen (bloemige)
  • 3 grote stengels prei
  • 2 el zure room
  • melk
  • Peper en zout
  • 1 klontje boter

Vis met korstje

  • 80 gr boter
  • 80 gr panko (of paneermeel)
  • 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 2,5 el peterselie (fijngehakt)
  • 1,5 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 4 stukjes witte vis filet (kabeljauw, schelvis, ...)
  • peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met de preipuree.
    TIP! Je kan deze makkelijk de dag voordien al maken.
    Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Eenmaal gaar, giet ze af en pureer ze samen met de zure room ,scheutje melk, peper en zout. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout.
    TIP! Ik gebruikte een goeie scheut melk aangezien ik een lekker smeuïge puree wilde
    Terwijl de aardappelen koken, kan je de preien wassen en in kleine stukjes hakken. Verhit een ruime pan met het klontje boter en stoof hierin de preien zacht. Roer regelmatig en laat ze niet te bruin worden. Stoof ze zeker toch voor zo'n 15min, de prei moet mooi. zacht zijn.
    Schep de gestoofde prei dan bij de puree en meng goed. Hou de puree warm en voeg eventueel nog wat melk toe om de puree smeuïg te maken.
    TIP! Maak je de puree een dag op voorhand, verwarm deze dan op een zacht vuurtje en voeg zeker wat melk toe.
  • Voor het korstje van de vis, begin met het smelten van de boter.
    Meng alvast de panko (of paneermeel), Parmezaanse kaas, peterselie, bieslook, zeste van citroen, peper en zout. Giet hierbij de gesmolten boter en meng goed. Dit moet een ietwat plakkerige massa zijn. Is het nog iets te droog, smelt dan nog een klein klontje boter extra.
    Leg deze massa op een hoopje op een stuk bakpapier en leg daarop nog een stuk bakpapier. Duw of rol (met deegroller) platter tot een grote koek van zo'n 3mm dikte. Leg dit in de koelkast voor minstens 30min. Dit mag ook langer
    TIP! Je kan dit korstje makkelijk al een dag op voorhand maken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Leg hierop de stukjes vis.
    Snij de boter-kaas-Kruiden koek in stukken die even groot zijn als de stukjes vis. of je kan deze ook in kleinere stukken breken (is iets makkelijker) en zo de vis ermee beleggen.
    Zet in de oven en bak voor ongeveer 12 a 15min tot de vis mooi gaar is. Je kan de laatste 2min eventueel de grill nog opzetten om het korstje mooi te laten bruinen.
  • Serveer de puree met de gebakken vis en eventueel nog wat gebakken champignons.
    Smakelijk
Trefwoord aardappelen, aardappelpuree, feestdagen, feestmenu, kabeljauw, kerstmenu, kerstmis, parmezaanse kaas, prei, snel klaar, vis, weinig werk