Ga terug
Lekker makkelijk recept voor roomkaas balletjes, een snel en feestelijk hapje. Geïnspireerd op de bekende Cream cheese balls, ideaal voor op de borrelplank

Roomkaas balletjes

Lekker makkelijk recept voor roomkaas balletjes, een snel en feestelijk hapje. Geïnspireerd op de bekende Cream cheese balls, ideaal voor op de borrelplank
Totale tijd 45 minuten
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 4

Ingrediënten
  

Roomkaas bal met kaas & spek

  • 125 gr gerookt spek (blokjes - reepjes)
  • 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 75 gr geraspte cheddar kaas (of andere belegen kaas)
  • 1,5 el bieslook (fijn gehakt)
  • 1,5 el peterselie (fijn gehakt)
  • Bieslook & Peterselie (afwerking)

Roomkaas bal met pesto & zongedroogde tomaten

  • 225 gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 100 gr halfgedroogde tomaten
  • 3 el groene pesto

Roomkaas bal met geitenkaas en kruiden

  • 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 1,5 tl honing
  • 1/2 tl tijm (gedroogd)
  • 1/4 tl rozemarijn (gedroogd)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • handvol gedroogde veenbessen
  • granaatappelpitten (afwerking)

Instructies
 

Roomkaas bal met kaas & spek

  • Begin met de spekblokjes te bakken (zonder vetstof). Eenmaal gebakken, laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Eenmaal afgekoeld, kan je de stukjes nog wat fijner hakken (met mijn of blendertje).
    Roer de roomkaas even los in een mengkom. Doe er dan de stukjes spek, cheddar, bieslook en peterselie bij. Meng goed.
    Schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkast
    TIP! Vlak voor het serveren haalde ik de bal nog wat wat fijngehakte bieslook en peterselie voor een mooi groen laagje. Leg op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen, ...
    TIP! Ik had nog een siliconen vorm om halve bollen te maken. Ik heb daar dit mengsel in gedaan en zo laten opstijven. Na het opstijven, duw je zo'n 2 halve bollen op elkaar zo krijg je ook een mooie bal.

Roomkaas bal met pesto & zongedroogde tomaten

  • Roer de roomkaas alvast even los in een kommetje.
    Snij de halfgedroogde tomaatjes in kleine stukjes en meng onder de roomkaas.
    Doe er de groene pesto bij en meng vluchtig. De pesto hoeft niet perfect gemengd te zijn onder de roomkaas.
    Schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkast
    Vlak voor het serveren, verwijder je de plasticfolie. Leg op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen ...

Roomkaas bal met geitenkaas en kruiden

  • Doe de roomkaas, geitenkaas, honing, tijm, rozemarijn en gedroogde veenbessen in een mengkom. Mix dit met klopper tot een gladde massa.
    Is dit iets te lopend geworden om er een bal van te vormen. Zet dan de kom met het kaas mengsel in de koelkast en laat zo'n 30 a 60min opstijven in de koelkast.
    Eenmaal terug opgesteven, schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkast
    Vlak voor het serveren haalde ik de bal door granaatappelpitten. Je zal de kaasbal goed in de pitjes moeten duwen zodat ze blijven kleven. Leg de bal op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen, ... 
Trefwoord borrelhapje, granaatappel, hapje, op voorhand maken, roomkaas, snel klaar