Ga terug
Lekke makkelijk recept voor IJstaart met speculaas, een ideaal dessert voor je kerstmenu tijdens de feestdagen. Het lijkt op een kerststronk maar dan in ijs en het heeft ook wat weg van de bekende Viennetta maar dan met speculaas. Een nagerecht dat je volledig op voorhand kan maken en je hebt geen ijsmachine nodig.

IJstaart met speculaas

Lekke makkelijk recept voor IJstaart met speculaas, een ideaal dessert voor je kerstmenu tijdens de feestdagen. Het lijkt op een kerststronk maar dan in ijs en het heeft ook wat weg van de bekende Viennetta maar dan met speculaas. Een nagerecht dat je volledig op voorhand kan maken en je hebt geen ijsmachine nodig.
5 van 4 stemmen
Totale tijd 25 minuten
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 1 Cakevorm of kan ook in ronde springvorm

Ingrediënten
  

  • 250 gr mascarpone
  • 1 blik gecondenseerde melk (+/- 397gr)
  • 1 tl vanille extract
  • 350 ml room
  • +/- 15 speculaas koekjes (*)
  • 2 el speculaaspasta
  • kriekjes (**)

Instructies
 

  • Bekleed de binnenkant & bodem van je cakevorm met bakpapier en laat aan lange zijkanten wat overhangen. Zo ga je ijstaart makkelijker kunnen ontvormen.
  • Doe de mascarpone, gecondenseerde melk en vanille extract in een mengkom. Klop dit los tot een gladde massa.
    Giet er vervolgens de room bij en klop tot een luchtige ietwat stevige mousse.
  • Bedek de bodem met een laagje van deze mousse en smeer ook al wat langs de zijkanten. Schik nu de speculaaskoekjes rechtopstaand en met een lange kant in de mousse. Er mag een paar millimeter tussen de koekjes zijn, hier moet namelijk nog wat mousse tussen kunnen.
    Zorg dat de koekjes over zo goed al de gehele vorm verdeeld zijn.
    Schep dan wat van de mousse op de speculaas en duw wat aan zodat de mousse tussen de koekjes kan komen. Schep dan de rest van de mousse in de vorm en strijk mooi glad.
    Zet dit nu voor minstens 6h (mag ook langer) in de diepvries.
  • Haal de ijstaart zo'n 15min voor te serveren uit de diepvries en zet in de koelkast.
    Smelt ondertussen de speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er zeker geen vocht bij de pasta kan want dan gaat ie meteen schiften.
  • Ga dan met een mes een beetje langs de zijkanten. Ontvorm de ijstaart dan met behulp van het bakpapier. Leg deze op een serveerplank of een groot bord.
    Giet er wat van de speculaaspasta over. Door de koude, zal deze meteen hard worden.
    Snij de ijstaart in plakjes en serveer direct.
    Serveertip! Heel lekker met kriekjes/kersen (zie notities)

Notities

(*) de hoeveelheid speculaas koekjes hangt af van de grootte van je vorm. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm en gebruikte hiervoor zo'n 15 koekjes. 
(**) Ik serveerde hierbij kriekjes/kersen uit een bokaaltje

Wat heb je nodig?
350gr kersen/krieken in bokaaltje + 1,5el suiker + 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr) + 1,5el maizena of vanille puddingpoeder. 

Hoe maak je ze?
Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker ensuiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizenalos in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Ik vind ze het lekkerste als ze nog lauw zijn bij deze ijstaart. Tip! Je kan deze kriekjes/kersen al een dag op voorhand maken en dan gewoon nog even zachtjes opwarmen.
 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, gecondenseerde melk, ijs, ijs zonder machine, kerstmenu, kerstmis, mascarpone, snel klaar, speculaas, weinig werk, zonder ei