Ga terug
Makkelijk recept voor de lekkerste cinnamon rolls, ideaal om te bakken tijdens het weekend. Deze lekkere kaneelbroodjes zijn gewoon heerlijk zacht afgewerkt met een lekkere roomkaas glazuur.

Cinnamon rolls

Makkelijk recept voor de lekkerste cinnamon rolls, ideaal om te bakken tijdens het weekend. Deze lekkere kaneelbroodjes zijn gewoon heerlijk zacht afgewerkt met een lekkere roomkaas glazuur.
Gang brunch, gebak, Ontbijt
Porties 6

Equipment

  • 1 Springvorm 25cm of groter - kan ook in een rechthoekige/vierkante ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 175 ml melk
  • 375 gr bloem (*)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= 10gr)
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 75 gr boter (op kamertemperatuur)

Vulling

  • 50 gr boter
  • 140 gr bruine suiker = cassonade
  • 1,5 tl kaneel

Glazuur

  • 100 gr roomkaas
  • 85 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el melk

Instructies
 

Deeg maken

  • Begin met de melk te verwarmen zodat deze lauw is. Haal van het vuur en zet even opzij.
    Doe de bloem en gist in een mengkom (van je keukenmachine). Meng dit alvast even. Doe er het zout, suiker, vanillesuiker en kaneel bij. Meng opnieuw even.
    Giet er 150ml van lauwe melk bij en de eitjes. Mix of kneed tot een mooi ietwat plakkerig deeg. Is het nog iets te droog, voeg dan nog de resterende melk toe.
    Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
    TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden.
    Als laatste voeg je de zachte boter toe en laat je machine nog even mixen/kneden tot een mooie deegbal.
    Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
    TIP! Heb je een AEG SteamPro combi stoomoven dan kan je het deeg ook laten rijzen via de "deeg rijzen" functie

Vulling + het maken van de rolletjes

  • Maak alvast de vulling door boter te smelten en meng dan met bruine suiker en kaneel. Zet dit even opzij.
  • Bekleed de springvorm of ovenschaal met bakpapier.
  • Bebloem je werkoppervlak. Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.
    Smeer het deeg in met de vulling maar blijf zo'n 2cm van de randen weg.
    Rol stevig op tot een lange worst vanaf de lange kant beginnen rollen.
    Snij er gelijke plakjes van van zo'n 3,5 a 4cm (per plakje). Doe dit echt met een scherp mes (ik gebruik een broodmes). Je moet echt snijden doorheen het deeg en niet duwen. Leg de plakjes in de springvorm of ovenschaal. Ze hoeven niet te dicht op mekaar te liggen omdat ze nog zullen uitzetten.
    Nu laat je de broodjes nog eens 45min afgedekt rijzen op een warme plaats.

Bakken & afwerken

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
    TIP > Heb je een combi stoomoven, gebruik dan de combi functie met hetelucht en weinig vocht.
    Bak de kaneelbroodjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 25 a 30 min.
    Haal ze uit de oven en laat ze ietwat of volledig afkoelen. Ik vind ze lauw op hun lekkerste
  • Werk ze af met het roomkaas glazuur. Mix de roomkaas los met de poedersuiker en vanille extract. Doe er dan 1el melk bij en mix opnieuw goed. Is het nog iets te vast, doe er nog een eetlepel bij. De glazuur mag ook niet te lopen zijn.
    Smeer of giet de glazuur over de kaneelrolletjes.
    Smakelijk

Notities

(*) Gebruik hier echt een brood bloem of patentbloem. Geen patisseriebloem. Ik gebruikte hier de bloem van Soubry voor wit brood. 
Trefwoord bakken, cinnamon rolls, gebak, gistdeeg, kaneel, kaneelrolletjes, ontbijt