Ga terug
Op zoek naar het recept voor De lekkerste appelcake? Dan heb je het gevonden. Een heerlijk makkelijke smeuïge cake dankzij de yoghurt die we toevoegen. De appeltjes worden eerst gemarineerd in bruine suiker en kaneel. Ideaal voor bij de koffie tijdens het weekend

De lekkerste appelcake

Op zoek naar het recept voor De lekkerste appelcake? Dan heb je het gevonden. Een heerlijk makkelijke smeuïge cake dankzij de yoghurt die we toevoegen. De appeltjes worden eerst gemarineerd in bruine suiker en kaneel. Ideaal voor bij de koffie tijdens het weekend
5 van 1 stem
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 2 appelen (ik gebruikte Jonagold)
  • 2 el bruine suiker (= cassonade)
  • 1/2 tl kaneel

Cake

  • 250 gr zelfrijzende bloem ( snuifje bakpoeder extra)
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl baking soda
  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 70 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 120 gr yoghurt (*)
  • 120 ml melk (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Begin met de appeltjes te schillen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokje.
    Doe in een kom samen met de bruine suiker en kaneel. Meng goed en zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Meng alvast de zelfrijzende bloem met snuifje bakpoeder, kaneel en baking soda. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
  • Doe de zachte boter, bruine suiker, suiker, vanillesuiker en vanille extract in een mengkom van je keukenmachine (of gebruik een handmixer). Klop dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Doe er dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Eenmaal de eitjes zijn toegevoegd doe er de yoghurt bij en mix nog zeker een minuut op hoge snelheid.
    Verlaag de snelheid van je mixer naar het laagste niveau. Voeg nu afwisselend en in delen wat van de droge ingrediënten en wat melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.
    De laatste restjes bloem kan je nog even met een spatel mengen.
  • Als laatste gaan de stukjes appel erbij.
    Opgelet! Op de bodem zal er nu sap liggen die is vrijgekomen van de appel. Die gaan we niet bij het deeg gieten anders wordt dit te nat. Dus schep echt de appeltjes uit het vocht en voeg zo toe aan het deeg. Natuurlijk er zal waarschijnlijk een beetje vocht bij het deeg komen dat is niet erg zolang al het vocht er maar niet bij gaat. Meng nog even kort met een spatel
    Schep het deeg in de cakevorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin
  • Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen
    Smakelijk .

Notities

(*) gebruik een stevige volle yoghurt of griekse yoghurt. 
Trefwoord appel, bakken, dessert, gebak, voor bij de koffie, yoghurt