Ga terug
Lekker en makkelijk recept voor Cake met speculaas en peer. Een heerlijk zachte cake met speculaas koekjes en speculaaspasta verwerkt. Leuk om tijdens het weekend te bakken van te genieten met koffie en thee

Cake met speculaas en peer

Lekker en makkelijk recept voor Cake met speculaas en peer. Een heerlijk zachte cake met speculaas koekjes en speculaaspasta verwerkt. Leuk om tijdens het weekend te bakken van te genieten met koffie en thee
5 van 2 stemmen
Gang dessert, gebak

Equipment

  • 1 Cakevorm (ik gebruikte een tulband cakevorm)

Ingrediënten
  

  • 85 gr speculaas koekjes
  • 225 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 grote peer
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 165 gr speculaaspasta (+ extra voor afwerking)
  • 165 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 5 eieren
  • 200 ml melk

Instructies
 

  • Gebruik je een tulband bakvorm, vet deze dan eerst heel goed in met wat boter en bebloem dan. Zorg dat elk hoekjes en kantje bedekt is met boter en bloem.
    Gebruik je een klassieke cakevorm. Bekleed deze dan gewoon met wat bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Begin met de speculaas koekjes fijn te malen. Meng dan met zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder en snuifje kaneel. Zet dit even opzij.
  • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Doe de zachter boter, speculaaspasta, suiker en vanille extract in een mengkom (van een keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit los en luchtig voor zo'n 2 a 3min op hoge snelheid.
    Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed, schraap zeker ook even de zijkanten even los. Wanneer alle eitjes zijn toegevoegd, mix nog een minuutje op hoge snelheid.
  • Verlaag dan de snelheid van je mixer naar het laagste niveau en voeg nu afwisselend wat van het bloem-speculaas mengsel en wat melk toe.
    Mix tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten van je kom, kan je nog steeds even met een spatel mengen.
    Als laatste voeg je de blokjes peer toe en meng nog even kort.
    Schep het deeg in de vorm en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven. Bak voor zo'n 50 a 60min in de oven.
  • Haal uit de oven en laat eerst zo’n 10min staan. Na 10min draai je bundt bakvorm om met behulp van een bord. Laat nu even staan. Je kan eventueel enkele tikjes geven tegen de vorm maar normaal na enkele minuutjes gaat de cake mooi uit de vorm vallen. Laat verder volledig afkoelen. 
  • Je kan de cake nu nog afwerken met wat gesmolten speculaaspasta.
    Deze smelt je au bain-marie. Doe de pasta in een hoge kom, er mag echt geen vocht bijkomen anders gaat deze direct schiften. Laat smelten en giet dan over de cake. Laat deze terug ietwat uitharden
    Smakelijk
Trefwoord bakken, dessert, gebak, peer, speculaas, speculaaspasta