Ga terug
Deze makkelijke taart met aardbeienmousse is een op en top zomers dessertje. Een super simpel taartje met een korstje op basis van kruimeldeeg gevuld met een heerlijke mousse op basis van zure room, room en heel veel aardbeien. Een leuk toetje om in het weekend te maken en om van te genieten met een koffietje

Taart met aardbeienmousse

Deze makkelijke taart met aardbeienmousse is een op en top zomers dessertje. Een super simpel taartje met een korstje op basis van kruimeldeeg gevuld met een heerlijke mousse op basis van zure room, room en heel veel aardbeien. Een leuk toetje om in het weekend te maken en om van te genieten met een koffietje
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 1 taartvorm (+/- 22 a 24cm)

Ingrediënten
  

Taartdeeg

  • 250 gr patisseriebloem
  • 125 gr boter (koud)
  • 2 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
  • 1 ei

Aardbeienmousse

  • 225 gr aardbeien (vers of diepvries) + extra om af te werken
  • 3 el aardbeienconfituur
  • 1/2 citroen
  • 2 zakjes vanillesuiker (= +/- 20gr)
  • 1 el suiker
  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 200 ml room
  • 2 el poedersuiker
  • 200 gr zure room

Instructies
 

Deeg (*)

  • Doe de bloem, koude boter in kleine blokjes, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit tot een fijne kruimelige massa. Voeg dan het ei toe en mix tot je een mooie deegbal krijgt (kan toch een minuutje duren alvorens deze zich begint te vormen). Vormt het nog geen deegbal en is het nog een beetje droog, begin dan met één koffielepeltje water toe te voegen. Kneed nog even. Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 30min opstijven in de koelkast.
    Ondertussen kan je aan de mousse beginnen.
  • Vet je taartvorm in met wat boter en bebloem deze.
    Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot zo'n 5mm dikte ongeveer. Bekleed je taartvorm ermee. Duw goed aan in de kantjes en bodem. Het kan zijn dat het deeg wat zal scheuren, duw de gaatjes en scheurtjes dan wat dicht. Snij het overtollige deeg weg.
    Prik enkele gaatjes in de bodem met behulp van een vork.
    Zet nog eens zo'n 30min in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
    Bak het deeg blind (met behulp van bakpapier en bakbonen of linzen/rijst) voor zo'n 15min.
    Verwijder dan voorzichtig de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 7min tot de korst mooi goudbruin gebakken is. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Mousse

  • Doe de aardbeien, confituur, sap van halve citroen, vanillesuiker en suiker in een steelpannetje. Zet op een zacht vuurtje en laat zo'n 10min zachtjes sudderen zodat de aardbeien een moes beginnen vormen.
    Terwijl dit op het vuur staat, kan je de gelatine alvast weken in koud water.
    Haal dan het aardbeien mengsel door een zeef om de pitjes eruit te halen. Doe het sap terug in het kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit heel kort ietwat afkoelen
  • Klop alvast de room met de poedersuiker stijf op. Niet te stijf want je moet deze nog makkelijk kunnen mengen.
    Doe de zure room in een andere mengkom en giet hierbij het ietwat afgekoelde aardbeien mengsel. Roer goed tot een glad egaal mengsel. Doe er vervolgens de opgeklopte room bij en meng met een spatel tot een gladde romige massa. Meng niet te lang want dit moet lekker luchtig blijven.
    Giet deze mousse in de afgekoelde taartkorst. Zet voor minstens 4h of langer (mag ook een nachtje) in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren werk je de taart af met nog wat verse aardbeien
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan ook kant-en-klaar kruimeldeeg of taartdeeg hiervoor gebruiken
Trefwoord aardbeien, gemakkelijk dessert, snel klaar, taart, zure room