Ga terug
Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.

Kruimeltaart met pruimen

Deze makkelijke Kruimeltaart met pruimen is er eentje om de komende dagen zeker te bakken. Een super simpel en snel receptje met heerlijk krokant kruimeldeeg met een frisse vulling met pruimen. De taart heeft wat weg van een grote koek en daarom is ie zo lekker.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 3 pruimen
  • 1,5 el bruine suiker (= cassonade)
  • 1/2 el vanille puddingpoeder (of maizena)
  • 400 gr patisseriebloem
  • 1/2 tl kaneel
  • 175 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
  • 200 gr boter (koud)
  • 1 ei
  • 1 tl vanillesuiker

Instructies
 

  • Beginnen doen we met de pruimen. Dit kan je best de dag ervoor al maken of enkele uren van tevoren aangezien dit volledig afgekoeld dient te zijn.
    Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes. Doe deze in een kookpotje samen met de bruine suiker. Zet op een middelhoog vuur, laat dit zachtjes sudderen voor zo'n 10min. De pruimen dienen mooi zacht te zijn maar nog wel wat van hun textuur behouden (dus niet helemaal tot moes). Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Schep wat van het vrijgekomen sap van de pruimen in een kommetje. Voeg er het puddingpoeder (of maizena) aan toe. Meng goed tot een glad papje. Voeg dit al roerend toe aan de de pruimen en roer goed zodat dit wat kan indikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
  • Voor het kruimeldeeg.
    Doe de bloem, kaneel, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Roer even los. Voeg de koude boter in blokjes toe en mix of kneed tot fijne kruimels. De bloem dient de boter te hebben opgenomen. Doe er dan het ei en vanille extract bij en kneed nog even tot je een kruimelig deeg krijgt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
  • Schep zo'n 2/3 van het kruimeldeeg in de bakvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Je mag het deeg aan de randjes ook ietwat naar boven duwen maar dit hoeft niet te hoog te zijn en dit hoeft ook niet te perfect egaal te zijn. 
    Verdeel de afgekoelde pruimen over het deeg. Verkruimel het resterende deeg en strooi over de pruimen.
    Bak de taart voor zo'n 50min in de oven tot deze mooi goudbruin gebakken is. 
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen;
    Smakelijk 
Trefwoord gebak, gemakkelijk dessert, kruimeldeeg, pruimen, snel klaar