Ga terug
Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!

Rijsttaart met perziken

Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm (+/- 24cm)

Ingrediënten
  

  • 200 gr droge koekjes of speculaas
  • 100 gr boter (gesmolten)
  • 5 perziken
  • 2 el honing

Rijstpudding

  • 125 gr dessertrijst (*)
  • 800 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 350 ml room

Instructies
 

  • Begin met het maken van de rijstpap. Je kan dit het beste in de ochtend al maken zodat deze rustig kan afkoelen tot kamertemperatuur.
    Doe de rijst samen met de melk in een kookpotje. Voeg ook de zaadjes van de vanillestok toe samen met de vanillesuiker. Breng zachtjes aan de kook.Laat zachtjes sudderen voor zo'n 30 a 35min tot de rijst mooi gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet kan aanbakken aan de bodem. Normaal zal de rijstpap nog iets vloeibaarder zijn aangezien we wat meer melk hebben gebruikt.
    Wanneer de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Giet de rijstpap in een kom en dek af met wat plasticfolie. De folie dient de rijstpap echt te raken om een velletje te voorkomen.
    Laat de rijstpap volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Ik heb deze niet in de koelkast gezet want dan gaat deze te vast worden. Je dient deze na het afkoelen nog te mengen met opgeklopte room.
  • Ondertussen kan je de springvorm al bekleden met bakpapier (zowel bodem als zijkanten).
  • Maal de koekjes fijn en meng deze met de gesmolten boter. Schep op de bodem van de springvorm, spreid goed uit en duw goed aan tot een mooie egale laag. Zet in de koelkast
  • Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je de blaadjes gelatine weken in koud water.
    Doe 100ml room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen
    Klop ondertussen de rest van de room op. Klop deze niet te stijf want je moet deze nog kunnen mengen onder de rijstpap.
    Roer eerst de rijstpap even los en giet er dan het room-gelatine mengsel bij. Roer goed. Doe er dan de opgeklopte room bij en meng voorzichtig met een spatel. Dit moet mooi luchtig blijven. Schep dit mengsel bovenop de opgesteven koekjeskorst.
    Laat dit zo'n 3 a 4u (of langer) opstijven in de koelkast.
  • Voor de perziken, verwarm hiervoor de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Halveer de perziken en snij in partjes. Leg ze op de bakplaat en giet er de honing over. Bak de perziken zo'n 15min in de oven. Hussel er tijdens het bakken even door.
    Haal ze uit de oven en laat ietwat afkoelen. Serveer dan bij de rijsttaart.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte de dessertrijst van Bosto. Voor 1 portie heb je 125gr dessertrijst en 750ml nodig. Ik gebruikte 800ml aangezien de rijstpap iets lopender moet zijn omdat je de opgeklopte room er nog dient onder te mengen;
Trefwoord dessert, perziken, rijst, rijsttaart, snel klaar, zomers dessert