Ga terug
Deze heerlijk makkelijke Filodeeg rolletjes met gehakt zijn lekker veelzijdig. Je kan deze serveren als hapje bij een zomerse apéro of borrel. Of serveer ze als simpele doordeweekse maaltijd met een frisse tomatensalade en een yoghurtsausje. Leuk om te weten, eigenlijk zijn dit worstenbroodjes maar dan met filodeeg.

Filodeeg rolletjes met gehakt

Deze heerlijk makkelijke Filodeeg rolletjes met gehakt zijn weer eens lekker veelzijdig. Je kan deze serveren als hapje bij een zomerse apéro of borrel. Of serveer ze als simpele doordeweekse maaltijd met een frisse tomatensalade en een yoghurtsausje. Leuk om te weten, eigenlijk zijn dit worstenbroodjes maar dan met filodeeg. Simpel, snel en lekker receptje!
Gang Borrelhapje, hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kleine sjalot (of kleine ui)
  • 1 teentje look
  • 400 gr gehakt
  • 2 el peterselie (fijn gehakt)
  • 1 el ras el hanout Optioneel (*)
  • 1 ei (+ 1 extra om in te smeren)
  • 30 gr paneermeel
  • +/- 8 a 10 vellen filodeeg (ik gebruikte grote vellen)
  • sesamzaadjes
  • Peper en zout

Yoghurtsausje

  • 150 gr yoghurt (natuur of griekse)
  • 1,5 el peterslie (fijngehakt)
  • 1 kl dille (fijngehakt)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • TIP! Gebruik je filodeeg uit de diepvries, haal deze dan tijdig uit de diepvries
  • Pel de sjalot en look en hak heel fijn.
    Doe in een mengkom. Voeg hier het gehakt, peterselie, ras el hanout, peper en zout aan toe. Meng goed. Doe er vervolgens het ei bij, meng opnieuw goed. Als laatste voeg je het paneermeel toe. Meng nog even goed.
    Ik zet nu altijd het gehakt even in de koelkast om op te stijven. Je kan dit ook al op voorhand mengen en in afgedekt in de koelkast bewaren.
  • TIP!
    Voor het maken van de rolletjes, leg je best al een vochtige doek klaar. Filodeeg droogt heel snel uit. Dus terwijl je bezig bent met een rolletje, leg je de onverwerkte filodeeg vellen onder deze vochtige doek. De reeds gemaakt rolletjes wrijven we direct in met wat losgeklopt ei dus deze kunnen dan niet meer verder uitdrogen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Kluts het extra ei alvast los in een kommetje.
    Neem een eerste vel filodeeg en wrijf helemaal in met wat ei. Leg hierop een tweede vel. Zorg dat een lange zijde naar jou ligt.
    Neem wat van het gehakt mengsel en vorm er een lange worst van en leg dit onderaan het deeg, zorg dat de gehele lengte bedekt is met deze worst. (je zal deze worst in porties moeten vormen). Rol dan het filodeeg op, beginnende onderaan langs de lange kant. Zo krijg je een lange worst of worstenbroodje. Verdeel deze dan in porties. Je kan hier normaal zo'n 3 a 4 individuele rolletjes uithalen.
    Leg deze op op een beklede bakplaat en wrijf meteen in met wat ei. Strooi er wat sesamzaadjes over.
    Doe hetzelfde met de rest van het filodeeg en gehakt.
  • Bak de rolletjes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20min.
  • Ondertussen kan je nog het yoghurtsausje maken door gewoon alle ingrediënten te mengen. Eventueel kan je ook de tomatensalade maken om erbij te serveren. Zie notities (**)
  • Als de rolletjes mooi gebakken zijn, haal uit de oven en serveer direct met de yoghurtsaus en en eventueel de tomatensalade
    Smakelijk

Notities

(*) Ik heb wat ras el hanout toegevoegd aan het gehakt. Heb je dit niet in huis dan kijk je gewoon even wat er in je kruidenkast staat of misschien heb je buiten wel een kruidentuintje staan. 
Opties > wat tijm (vers of gedroogd), oregano (vers of gedroogd), basilicum (vers of gedroogd), een tl kerriepoeder of wat (gerookt) paprikapoeder. Veel verkeerd kan je niet doen met één van deze kruiden of maak een mix; 
(**) Voor de tomatensalade die je hierbij kan serveren, gebruikte ik het volgende (maar kan je zelf nog extra's aan toevoegen). Zo'n 400gr tomaten of kerstomaten + 1/2 komkommer + 1 (kleine) rode ui of sjalot + 1kl basilicum (fijngehakt) + 1,5el peterselie (fijn gehakt) + peper en zout + 1,5el (of meer) balsamico azijn (mag ook gewone natuurazijn zijn). 
De tomaten of kerstomaten snij in je in kleine blokjes (kerstomaten in vier kwartjes). De komkommer hak je in kleine blokjes. De rode ui of sjalot hak je fijn. Alles mengen, kruiden toevoegen en de azijn. Goed afgedekt in de koelkast bewaren. Des te langer ze kunnen staan, des te meer smaak. Je kan eventueel nog wat blokjes perzik of nectarine toevoegen voor een zoete toets, vind ik altijd lekker. 
Trefwoord borrelhapje, doordeweeks recept, filodeeg, gehakt, hapje, snel klaar, tomatensalade, yoghurt