Ga terug
Zo simpel en zo lekker ... dat is deze Focaccia pizza met gegrilde groenten. De (zelfgekochte) focaccia's beleggen we met een heerlijke lookcrème, rode pesto, kerstomaten en heerlijk geroosterde courgette en aubergine. Snel en makkelijk om te maken en ideaal om als hapje te serveren bij een zomerse apéro

Focaccia pizza met gegrilde groenten

Zo simpel en zo lekker ... dat is deze Focaccia pizza met gegrilde groenten. De (zelfgekochte) focaccia's beleggen we met een heerlijke lookcrème, rode pesto, kerstomaten en heerlijk geroosterde courgette en aubergine. Snel en makkelijk om te maken en ideaal om als hapje te serveren bij een zomerse apéro
Gang Borrelhapje, hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Knoflookcrème

  • 1 bol knoflook
  • 150 gr mascarpone
  • citroensap
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Pizza

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 4 kleine focaccia's (*)
  • +/- 100 gr rode pesto
  • 250 gr kerstomaten (gehalveerd)
  • 1 bal mozzarella (in kleine stukjes gesneden)
  • 12 sneetjes gedroogde ham (optioneel)
  • rucola (optioneel)

Instructies
 

  • Beginnen doen we met het maken van de knoflookcrème.
    TIP! Deze kan je makkelijk de dag voordien al maken. Des te langer ie kan staan des te meer smaak.
    Verwarm je over voor op 180 graden. Snij met een zeer scherp mes een stukje van de bovenkant van de bol knoflook. Zo kan je mooi alle teentjes look zien. Leg de look op een stuk aluminiumfolie, overgiet met wat olijfolie en peper en zout. Vouw de folie dicht zodat de teen look goed verpakt is. Leg in de oven voor zo'n 45min.
    Haal uit de oven, laat even afkoelen en op dan het pakketje. Het vruchtvlees van de teentjes look is nu mooi zacht. Lepel het vruchtvlees er voorzichtig uit of je kan het ook uitduwen. Zorg ervoor dat je enkel het vruchtvlees hebt en niet de velletjes.
    Meng het vruchtvlees van de look met de mascarpone en een klein beetje citroensap. Plet eventueel de zachte look nog een beetje met een vork. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. De smaak is vrij intens dus je hoeft er niet al te veel van te gebruiken.
    Bewaar dit goed afgedekt in de koelkast. Dek dit echt zeker goed af anders ruikt heel je koelkast naar de look.
  • Voor de pizza, gaan we eerst de aubergine en courgette grillen/roosteren in de oven.
    Verwarm je oven voor op 200 graden.
    Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
    Snij de aubergine en courgette in dunne plakjes en leg op de bakplaat. Wrijf goed in met olijfolie en kruid met peper en zout. Je kan dit ook in porties bakken.
    Bak de groenten voor zo'n 15 a 20min in de oven tot ze mooi zacht zijn. Je kan ze halverwege even draaien maar hoeft niet per se.
    TIP! Dit kan je ook al enkele uren van tevoren al doen.
  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
    Leg de focaccia's (of 1 groot focaccia brood) op een beklede bakplaat.
    Smeer de bovenkant een beetje in met de knoflookcrème. Je zal nog wat overhebben, deze gaan we nog gebruiken bij de afwerking.
    Verdeel er kleine hoopjes rode pesto over. Je hoeft deze niet uit te smeren.
    Vervolgens beleg je met de gegrilde courgette, aubergine, gehalveerde kerstomaten en de stukjes mozzarella.
    Bak voor zo'n 10min in de oven.
    Serveer direct. Werk eventueel nog af met wat gedroogde ham, rucola en nog wat toefjes van de knoflookcrème.
    Smakelijk

Notities

(*) ik heb hier 4 kleine voorgebakken focaccia broodjes voor gebruikt. Je kan hier ook 1 groot focaccia brood voor gebruiken. In de supermarkt heb je er gewoon "natuur" of met kruiden, kruidenboter, kaas ... Deze kan je allemaal gebruiken maar hou er wel rekening mee dat je nog extra smaken en kruiden gaat toevoegen dus probeer zo neutraal mogelijk te houden. 
Trefwoord aubergine, borrelhapje, courgette, focaccia, hapje, kerstomaten, look, pizza, snel klaar