Ga terug
Daar is het seizoen van de kersen! Het ideale moment om deze makkelijke cake met kersen en crumble te maken. Een simpele luchtige cake met een vleugje kaneel, een laagje zomerse kersen en een krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij een kopje koffie of thee.

Cake met kersen en crumble

Daar is het seizoen van de kersen! Het ideale moment om deze makkelijke cake met kersen en crumble te maken. Een simpele luchtige cake met een vleugje kaneel, een laagje zomerse kersen en een krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • Springvorm +/- 22 a 25cm

Ingrediënten
  

  • 300 gr kersen
  • 1 kl maizena (of vanille puddingpoeder)
  • 1 el bruine suiker (= cassonade)

Crumble

  • 135 gr patisseriebloem
  • 90 gr suiker
  • 90 gr boter (koud)
  • 1 snuifje kaneel

Cake

  • 200 gr suiker
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 200 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl kaneel
  • 4 eieren
  • 75 gr yoghurt (volle of griekse yoghurt)

Instructies
 

  • Begin met de kersen te halveren en de pitten te verwijderen.
    Meng de gehalveerde kersen met de maizena (of puddingpoeder) en de bruine suiker.
    Zet even opzij.
  • Voor de crumble.
    Meng hiervoor de bloem met suiker en snuifje kaneel.
    Doe er de koude boter in kleine blokjes bij. Kneed goed tot je de textuur van een crumble hebt.
    Zet even opzij
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
  • Doe de suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng dit even en laat zo'n 10min staan. Voeg er vervolgens de zachte boter aan toe. Mix dit op hoge snelheid tot een luchtige lichte massa. Schraap af en toe de zijkanten even los. Mix zeker zo'n 3 a 4min.
    Meng ondertussen de bloem met kaneel.
    Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 1min op hoge snelheid.
    Zet je mixer dan op de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem mengsel en yoghurt toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je met een spatel nog even mengen.
    Schep het deeg in de springvorm. Spreid uit zodat de bodem mooi egaal bedekt is.
    Verdeel er de kersen over gevolgd door het crumble mengsel.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, crumble, dessert, gebak, kersen, voor bij de koffie, yoghurt