Ga terug
Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.

Omgekeerde rabarbercake

Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 5 a 6 stengels rabarber
  • 1 el boter
  • 2 el suiker
  • 1 el bloem
  • 2 el rabarber of aardbei confituur

Cake

  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 1 zakje vanillesuiker (= 10gr)
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijn gerapst)
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 125 ml melk (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Begin met het bekleden van de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
    Smeer de eetlepel boter over de bodem goed uit en strooi er dan de suiker over.
    Nu ga je wat moeten gaan puzzelen. De stengels rabarber ga je mooi naast elkaar moeten laten passen. Ze mogen echt mooi straks naast elkaar liggen. Je zal wat overschotjes hebben maar die verwerken we dan gewoon in de cake.
    De overschot van de rabarber die je hebt, snij je in kleine stukjes en meng met zo'n 1el bloem. Zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Nu gaan we het deeg maken voor de cake.
    Meng alvast de zelfrijzende bloem en amandelmeel. Zet even opzij.
    Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de bruine suiker en vanillesuiker. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3min. Schraap af en toe de zijkanten even los. Doe er de zeste van sinaasappel en vanille bij, mix nog even goed.
    Doe er één voor één de eieren bij. Mix steeds goed. Zijn alle eieren toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.
    Zet je mixer nu op de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem-amandel mengsel en wat van de melk toe. Mix kort tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de kom, meng je gewoon even met een spatel.
    Als laatste voeg je de blokjes rabarber toe en meng dit nog even kort met een spatel doorheen het deeg.
    Schep het deeg bovenop de stengels rabarber in de springvorm
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat de cake zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Verwijder dan de springvorm. Leg een bord bovenop de cake en draai met behulp van het bord de cake om. Zo komen de stengels rabarber mooi bovenaan te liggen = upside down.
    Laat verder afkoelen.
    Verwarm nog wat rabarber of aarbei confituur op een zacht vuurtje zodat deze ietwat lopender wordt en wrijf hiermee de bovenkant van de cake in.
    Smakelijk
Trefwoord amandelmeel, dessert, gebak, rabarber, rabarbercake