Ga terug
Deze makkelijke Rabarbertaart is genieten en smullen. Een heerlijke knapperige bodem, een frisse rabarbercompote en een crumble gemaakt van hetzelfde deeg als de bodem. Een taartje om in het weekend van te genieten samen met een kopje koffie of thee.

Rabarbertaart

Deze makkelijke Rabarbertaart is genieten en smullen. Een heerlijke knapperige bodem, een frisse rabarbercompote en een crumble gemaakt van hetzelfde deeg als de bodem. Een taartje om in het weekend van te genieten samen met een kopje koffie of thee.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 taartvorm (+/- 22 a 24cm)

Ingrediënten
  

Rabarbercompote

  • 500 gr rabarber
  • 1 zakje vanillesuiker = 10gr
  • 125 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl sinaasappel zeste
  • 1 sinaasappel
  • 30 gr maizena of vanille puddingpoeder (Imperial)

Deeg

  • 300 gr patisseriebloem
  • 100 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (=10gr)
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei

Instructies
 

  • Begin met het maken van de rabarbercompote.
    Verwijder de harde uiteinden van de rabarber. Snij in grove stukken. Rabarber kookt snel helemaal kapot dus je hoeft deze niet te fijn te snijden.
    Doe de stukken rabarber in een kookpotje samen met vanillesuiker, suiker en vanille extract. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen in het vrijgekomen vocht van de rabarber.
    Los ondertussen de maizena op in het sap van de sinaasappel. Roer goed tot een glad papje.
    Wanneer er zich een dikke compote (er mogen nog vaste stukken rabarber zichtbaar zijn) begint te vormen, voeg je het maizena papje toe samen met de zeste van sinaasappel. Blijf nu continu roeren (zo zal de rabarber nog verder oplossen) om de compote in te dikken. Haal dan van het vuur. Proef even en voeg eventueel nog wat suiker toe. Laat dit volledig afkoelen alvorens
  • Bekleed de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Voor het deeg, meng de bloem met suiker en vanillesuiker. Voeg de zachte boter in kleine blokjes toe en doe er ook het ei bij. Meng of kneed tot je een kruimelig deeg krijgt.
  • Doe iets meer dan 2/3 van het deeg in de springvorm en duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is met deeg. Duw ook aan de randen enkele centimeters naar boven. Probeer ervoor te zorgen dan de rand overal even hoog is.
  • Giet de afgekoelde rabarbercompote in de vorm tot iets onder de rand. Je zal waarschijnlijk niet alle compote hoeven te gebruiken.
    Breek het resterende deeg in kleine stukjes en strooi dit bovenop de compote.
    Bak de taart mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50min.
    Haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen. De taart is op haar lekkerste als ze nog wat lauw is.
Trefwoord bakken, bij de koffie, gebak, rabarber, taart