Ga terug
We zitten volop in het heerlijke aspergeseizoen en dan moet je gewoon deze Ovenschotel met asperges en kip op je weekmenu zetten. Een makkelijk snel gerechtje met onze Belgische witte asperges, kip, prei, curry en aardappel wafeltjes. Dit eenvoudige recept kan je trouwens op voorhand al voorbereiden.

Ovenschotel met asperges en kip

We zitten volop in het heerlijke aspergeseizoen en dan moet je gewoon deze Ovenschotel met asperges en kip op je weekmenu zetten. Een makkelijk snel gerechtje met onze Belgische witte asperges, kip, prei, curry en aardappel wafeltjes. Dit eenvoudige recept kan je trouwens op voorhand al voorbereiden.
Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 bussel witte asperges (of groene of mix)
  • 2 preien
  • 3 kipfilets
  • 1,5 kl kerriepoeder (of curry madras poeder)
  • 2 el bloem
  • 300 ml bouillon (kip of groente)
  • 200 gr crème fraîche
  • 1/2 citroen
  • aardappel wafeltjes (diepvries) (*)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het schillen van de witte asperges en verwijder het harde achterste.
    Snij de asperges in blokjes van zo'n 3cm. Kook de blokjes asperges in licht gezouten water voor zo'n 5 a 6min. Ze mogen nog wat beet hebben. Giet dan af en zet even opzij.
  • Terwijl de asperges koken, kan je de preien proper maken en fijn hakken.
    Snij de kip in kleine blokjes.
  • Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Doe er de blokjes kip in samen met 1kl kerriepoeder. Roer goed en laat de kip mooi aankleuren langs alle kanten voor een paar minuten. Schep dan uit de stoofpot. De kip hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
  • Voeg opnieuw een scheut olijfolie toe aan dezelfde stoopot (zonder proper te maken) en stoof hierin de prei aan samen met de resterende halve koffielepel kerriepoeder. Reken op zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig en laat de prei niet aanbranden of bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over. Roer goed en dit zal een vrij droge massa vormen. Blus met de bouillon en roer goed los. Voeg nu ook de blokjes kip terug toe en laat zachtjes sudderen voor zo'n 7 a 8min. De saus zal rustig beginnen indikken, roer af en toe zodat dit niet kan aanbakken.
    Voeg dan de crème fraîche toe en roer dit goed los.
    Haal van het vuur en doe er de asperges bij. Meng even.
    Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout. Vind je de saus iets te dik, dan kan je nog een klein scheutje melk toevoegen. Wil je iets meer kerriesmaak, voeg nog wat kerriepoeder toe.
    Schep alles in een ruime ovenschaal.
    TIP! Tot hier kan je alles al makkelijk op voorhand maken. Gewoon alles al in de ovenschaal scheppen, laten afkoelen en afgedekt in de koelkast zetten. Je hoeft deze dan enkel nog te beleggen met de aardappel wafeltjes en afbakken in de oven.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verdeel aardappel wafeltjes over de ovenschotel en zet in de oven. Bak voor zo'n 20min in de oven tot de wafeltjes mooi goudbruin gebakken zijn.
    Serveer direct.

Notities

(*) Je kan de ovenschotel ook beleggen met Pommes duchesse of kroketten uit de diepvries. 
Trefwoord asperges, kerriepoeder, kip, op voorhand maken, ovenschotel, prei, witte asperges