Ga terug
Deze overheerlijke Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas is ideaal voor tijdens het ontbijt of brunch. Ze zijn super makkelijk en snel te maken en iedereen zal er van smullen.

Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas

Deze overheerlijke Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas is ideaal voor tijdens het ontbijt of brunch. Ze zijn super makkelijk en snel te maken en iedereen zal er van smullen.
Gang brunch, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • ronde taartvorm of springvorm (+/- 26 a 28cm)

Ingrediënten
  

  • 1 blik croissantdeeg (*)
  • 5 speculaaskoekjes
  • 1 ei
  • 125 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el citroensap

Aardbeien compote

  • 300 gr aardbeien (vers of diepvries)
  • 1 zakje vanillesuiker (= 8 a 10gr)
  • 1,5 el suiker
  • 1 el citroensap
  • 1,5 el vanille puddingpoeder (of maizena)

Instructies
 

  • Begin met het maken van de compote. Deze kan je best de dag voordien al maken aangezien deze volledig afgekoeld dient te zijn.
    Gebruik je verse aardbeien, verwijder het kroontje dan. Je hoeft de aardbeien niet in blokjes te snijden. Deze mogen in z'n gehele in een kookpotje samen met de vanillesuiker, suiker en citroensap. Zet op een middelhoog vuur. Je zal zien dat de aardbeien sap zullen gaan verliezen en mooi zacht gaan worden. Met de diepvries aardbeien zal het iets langer duren. Roer af en toe zodat de aardbeien een soort van moes worden.
    Meng ondertussen puddingpoeder of maizena met een beetje water en roer goed los tot een glad papje.
    Wanneer de aardbeien mooi zacht zijn voeg dan het puddingpoeder papje toe. Roer heel goed en laat al roerend indikken. Dit duurt niet heel lang. De compote wordt vrij stevig en dat is ook de bedoeling in dit receptje. Haal van het vuur en laag volledig afkoelen.
    TIP! Zet dit niet in de koelkast, laat dit op kamertemperatuur staan. Als je dit in de koelkast zet, wordt de compote iets te stevig en moeilijk uit te smeren op het deeg de volgende dag.
  • De volgende dag kan je de croissant rolletjes maken.
    Breek nog eerst even de speculaas in kleinere stukjes. Maal ze niet fijn want je wilt de koekjes nog kunnen proeven.
    Verwarm de oven voor op 185 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van de een springvorm of ronde cakevorm met bakpapier.
  • Open het blik croissantdeeg en rol het hele deeg open. Duw de naden goed aan elkaar.
    Spreid de compote uit over het deeg. Je zal misschien niet al de compote hoeven te gebruiken. Strooi hierover de stukjes speculaas.
    Rol het deeg opnieuw op en snijd met een scherp mes de rol in 6 plakjes. Leg de plakjes in de taartvorm/springvorm. De vorm zal niet helemaal gevuld zijn maar het deeg zal tijdens het bakken nog gaan uitzetten.
    Wrijf de rolletjes nog even in met wat losgeklopt ei en zet dan in de oven voor zo'n 20 a 25min. Bak de rolletjes mooi goudbruin.
  • Eenmaal de rolletjes mooi goudbruin en gaar gebakken zijn. Haal uit de oven en laat zo'n 10min afkoelen.
    Maak ondertussen de glazuur. Zeef de poedersuiker en voeg 2el citroensap. Begin met 2el en meng goed. De glazuur moet lopend zijn maar niet te dun. Is het nog iets te droog, begin met 1tl citroensap toe te voegen meng opnieuw goed. Drizzle deze over de rolletjes en serveer.
    De rolletjes zijn op hun lekkerste als ze nog lauw zijn.
    Smakelijk

Notities

(*) ga voor het croissantdeeg waaruit je minstens 6 grote croissant uit kan halen (klik hier voor een voorbeeld = blikje van 340gr). Of ga voor 2 blikjes met de kleinere croissants. 
Trefwoord aardbeien, brunch, ontbijt, paasbrunch, pasen, speculaas