Ga terug
Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen

Citroencake

Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen
Gang dessert, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Citroencake

  • 200 gr suiker
  • rasp van 1 grote citroen
  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 60 ml zonnebloemolie (of olijfolie)
  • 1/2 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 2 el citroensap
  • 115 gr griekse yoghurt
  • 190 gr zelfrijzende bloem
  • 115 gr lemon curd (*)

Glazuur

  • 125 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el citroensap
  • 1 tl zeste van citroen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van de cakevorm met bakpapier. Je kan het beste hiervoor de vorm eerst goed invetten zo blijft het bakpapier beter kleven.
  • Doe de suiker en zeste van citroen in een mengkom. Meng dit alvast even en laat zo'n 5min staan. Dit is de ultieme tip voor een lekkere citroensmaak.
    Voeg vervolgens de zachte boter toe en mix op hoge snelheid voor zo'n 3min. Schraap af en toe de zijkanten los. Giet er dan de zonnebloemolie en vanille extract bij en mix nog eens zo'n 2min op hoge snelheid zodat deze licht en luchtig is.
    Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Als alle eieren zijn toegevoegd, mix zeker nog 2min op hoge snelheid zodat dit mengsel mooi licht en luchtig. Voeg nu ook nog het citroensap toe, mix nog even kort.
    Verlaag je mixer naar de laagste stand en voeg afwisselend de bloem en yoghurt toe. Als alles is gemengd. Zet je de mixer uit. De restjes bloem aan de zijkanten kan je met spatel nog even mengen.
  • Schep 1/3 van het deeg in de cakevorm. Verdeel hierover de helft van de lemon curd. Je kan het best kleine hoopjes scheppen met een lepeltje en dit in het deeg laten vallen. Schep hierop weer 1/3 van het deeg gevolgd door het laatste deel van de curd gevolgd door het deeg.
    Bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat de cake minstens 30min in de vorm zitten om af te koelen en steviger te worden. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen. TIP! De bodem van de cake zal er ietwat nat of vettig uitzien. Dit is normaal, dat is de lemon curd die gezakt is.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, kan je deze gaan afwerken met glazuur.
    Zeef de poedersuiker en voeg de zeste van citroen toe samen met 2el citroensap. Begin met 2el en meng goed. De glazuur moet lopend zijn maar niet te dun. Is het nog iets te droog, begin met 1tl citroensap toe te voegen meng opnieuw goed.
    Drizzle of giet de glazuur over de cake en laat zo'n 10min opstijven.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de lemon curd zelf maken, echter gebruik ik hiervoor liever curd van de winkel aangezien deze iets steviger is. Je kan deze makkelijk vinden bij AH, Jumbo, Carrefour, Delhaize, Dille & Kamille ... 
Trefwoord cake, citroen, citroencake, dessert, gebak, pasen, voor bij de koffie, yoghurt